Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha elmondom a pszichiáternek,...

Ha elmondom a pszichiáternek, hogy öngyilkos szándékom van, fogja javasolni, hogy befeküdjek a pszichiátriára?

Figyelt kérdés

Erős szuicid gondolataim, szándékom van,

De most először megyek pszichiáterhez

2023. okt. 29. 20:35
 1/3 anonim ***** válasza:
33%
Hát a te saját érdekedben, azért mész pszichológushoz hogy ez a probléma rendeződjön.Mindenképp légy őszinte vele és beszélj minden egyes gondolatodról neki.Ha meg beutal a pszichiátriára akkor azt a te érdekedben teszi hiszen ő tudja megállapítani mennyire súlyos a helyzeted és milyen kezelésre szorulsz az alapján amit elmondasz neki.Mindenképp beszélj mindenről ami megfordult/megfordul a fejedben.Sok sikert és kitartást neked🫶 Az élet szép.Van akitől ezt elveszik az illető akarata ellenére( baleset, gyilkosság stb) ne vedd ezt el magadtól.
2023. okt. 29. 20:59
 2/3 anonim ***** válasza:
93%

1

A kerdezo pszichiaterhez akar menni. A pszichiater kepes diagnozis felallitasara, a klinikai szakpszichologus csak megerosites, opcionalis ebben az esetben. Ha monoterapiat akar pszichologussal a kerdezo azt kiirta volna. O egyenesen pszichiaterhez akar menni.

Pszichologus nem utalhat be sehova, o nem orvos. Maximum ajanlhatja. Nem tudom, hogy ezt igy ertetted-e vagy sem ezert irtam ezt le. Hogy mennyire sulyos azt is a pszichiater tudja megallapitani, mert ott dol el, hogy kell-e gyogyszer vagy sem. Ott is elbeszelgetnek veled, nekem az en pszichiaterem eloszor 45 percnyi beszelgetes, majd a masodik alkalommal irt fel gyogyszert, 45 percnyi beszelgetes utan ismet.

Masreszt, mint szenvedo, ezek a clichék amiket leirtal, nem flegmazaskent, de unalmasak, masoknak irritalo ugyanazt hallani "az elet szep" "ne add fel" "annyi lehetoseg van" "van kiut" meg ilyenek. Ertem azoknak az oldalarol akik ilyenben nem szenvednek, hogy probalnak szavalni, de ebbol lehet leszurni, hogy igazi "empatiajuk" nincsen ugymond a mentalis beteg fele, mert akkor nem hasznalnanak ilyen szavakat. Es az empatiat ne ugy ertsd, hogy lesz*rja meg minden, hanem nem tudod aterezni, elkepzelni azt a fajdalmat, allando ugyanolyan kort amiben van az illeto, en is ebben szenvedek. Es mindenkitol hallottam ilyeneket, de foleg rosszat "lusta" "munkakerulo" "semmirekello" "elmebeteg" "nem normalis". Aztan elhagytak meg en is elhagytam masokat ugyanolyan okkal - ne hagyjanak el en hagyjam el ot. Egyfajta pesszimizmus dominancia. En iranyitom a csalodast, megelozve, hogy amit az elet dob azt en vegyem el tole es ne tolem vegyen el.

Kerdezo. En kb 4 - 5 eve voltam 2 korhazban zarton is nyilton is, de foleg nyilton. Ahhoz kepest borzasztoak a korulmenyek. En azt mondom ne menj, de mas is ezt fogja mondani. Keruld az osztalyt, mert hiaba nem vagy skizofren meg pszichotikus, le antipszichotikumoznak 2 - 3 felevel es kemenyekkel (haloperidol, clozapine, risperidone, hasonlok...) aztan adnak egy antidepresszanst mondjuk citalopramot es ugy 1 - 3 het mulva viszontlatasra.

Ha az ongyilkossagot mondod, mar azonnal kerik, hogy vigyenek be az osztalyra. En onserto vagyok. Egyik gyogyszeresz haverom is az. De o elvagta es eleg fos reszet a testen, omlott a ver es nem tudta elallitani - azert az gyogyszereszkent komoly. Bement (szerencsere kozel van) a legkozelebbi korhazba, ott egy sebesz osszekotozte es kerte, hogy tole, hogy ne szoljon a pszichiatrianak nem akar osztalyra menni, es allitasa szerint borzaszto nagy szerencseje volt, hogy a sebesz nem hivta az osztalyt, pszichiatriat.

Menj pszichiaterhez, de onsertest, ongyilkossagot tagadd le, meg se kozelitsd oket. Mondd azt, hogy nagyon nagyon lehangolt vagy es egesz nap csak fekszel az agyban, ha nem, akkor csak nezed a plafont. De onsertes, ongyilkossag temat total keruld, mert 90% osztaly. Tudom ez ellentmond a helyes modszernek, de ilyen az egeszsegugy. Viszont ez a resz mar politika, szoval itt abbahagyom. Annyit azert mondok, hogy Daniaban meg egy pszichotikus is egy kulon SZOBAT kap korhazban, kap segely tamogatast osszegben, a pszichiater elbeszelget vele 45 - 50 percen minden alkalommal, nem ugy mint itt kb. max 10 perc, pszichologusok kedvesek es komolyan veszik a dolgukat, egyik dan csaj mondta, hogy meg fel is hivta a pszichologus, hogy kihagyott egy alkalmat valami baj van-e, altatonak nem antipszichotikumot adnak hanem altatokat, nyugtatokat. Itthon hol vannak ilyenek?

Sok sikert kivanok, kerdezo.

2023. okt. 29. 21:51
 3/3 anonim ***** válasza:
azzal, hogy elmondod neki, szerintem kevesebb rá az esély, de a saját érdekedben lehet megteszi.
2023. okt. 31. 18:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!