Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Skizofrén családtag?

Skizofrén családtag?

Figyelt kérdés
Akik skizofrén családtaggal élnek együtt, ők elmondanák, hogy mik voltak a skizofrénia első tünetei?
2023. okt. 21. 08:47
 1/7 anonim ***** válasza:
77%

Mondjuk, fordítva is csinálhatnád, hogy megírnád, mik a rokonod tünetei (ugye nem magadra gondolsz?), és mi megmondjuk, hogy az skizofréniagyanús-e.

Nekem a rokonom, bár nem éltem vele együtt, egy másik kontinensen élő emberrel való utcai beszélgetéséről számolt be, illetve kihúzta a fridzsiderzsinórt, mert azon keresztül lehallgatják. Mondjuk, ezek már nem kezdeti tünetek.

2023. okt. 21. 09:02
 2/7 A kérdező kommentje:
Élettársamról van szó. Az anyja diagnosztizáltan paranoid skizofrén. Az élettársam az utóbbi 2-3 évben eléggé furcsa lett. Eleve érzelmileg zárkózott volt, közönyös másokérzései, igényei iránt, de egy ideje ez addig fajult, hogy amikor ott lettem rosszul mellette, konkrétan nem érdekelte. Kértem vigyen be a kórházba, nem tette, csak közönyösen azt mondta dehogy visz be. A szomszéd vitt be a sürgösségire, ő pedig nyugodtan aludt. Régebben is voltak időszakok hogy rájött a vegyszerezés mánia, de mostanában már életveszélyes amiket a tisztítószerekkel csinál. Tömény klór, 50 ml teafaolaj, és vagy nem erzi a fullasztó szagot, vagy nem erdekli, de mindenki másnak kb szétmarja a tüdejét. Kitalál vmi logikátlan dolgot, és megcsinálja. Akkor is ha ez másokra nézve is veszélyes. Amikor kérdezem, akkor vagy nem válaszol, vagy nem a kérdésre válaszol, vagy eltereli a témát rám, hogy velem mi a gond. Dührohamai vannak, amit egy egyszerű hétköznapi kérdés is kiválthat. A pénzét betegesen félti, dugdossa, és mindet magára költi. Arrogáns és nulla felelősségérzete van, teljesen közönyös mások érzései iránt. Gyakran olyan, mint aki nincs "itt", leginkább akkor amikor irtózatos dührohama van. Hirtelen ennyi.
2023. okt. 21. 09:19
 3/7 anonim ***** válasza:
92%
Könyörgök: pakolj és költözz! Azonnal! Minek vagy vele? Lehet skizofrénia is valamivel keverve: borderline, antiszociális személyiségzavar, autizmus. Nem gondolkozni kell a diagnózison, hanem ott kell hagyni (kinek a lakásában laktok?), ezt a problémát te nem tudod megoldani. Már rég kellett volna! Mi tart vissza? Jobb nem lesz, rosszabb igen!
2023. okt. 21. 09:26
 4/7 anonim ***** válasza:

Két kérdés a leírtakkal kapcsolatban:

- Ezek a tünetek abszolút csak az elmúlt 2-3 évben voltak jelen, vagy csak azóta rosszabbodtak?

- Hány éves az illető, akiről beszélünk?

Ennyi alapján sok minden lehet. A dühroham, a felelősségérzet- és empátia hiánya inkább autisztikus tünet, nem jellemző skizofréniára, legalábbis nem így. Viszont vannak mentális betegségek, amikre pl. egy autisztikus ember fogékonyabb, szóval ahogy a 3-as is írja, lehet ez kombináció is.

Nekem az anyósom diagnosztizált skizofrén, gyógyszert szed rá. Nála a már a környezetének feltűnő tünetek ki ezek voltak: indokolatlan hangulatváltozás (nem csak változékony hangulat, hanem hirtelen lett mérges vagy vidám, miközben semmit nem csinált/semmi nem történt). Tévképzetek arról, hogy megfigyelik, kihallgatják, ártani akarnak neki. És elkezdte elhanyagolni magát és a környezetét.

2023. okt. 21. 09:32
 5/7 A kérdező kommentje:
Jelenleg nincs hova mennem, jelenleg nincs munkám. Amikor volt, akkor az volt a baja hogy keveset keresek, amikor meg munkanélküli lettem, akkor meg az volt a baja hogy nincs munkám. (Nem mintha nem lenne ez rossz nekem, szerintem azt hiszi hogy ezzel nekem nincs gondom, pedig nagyon is megvisel.) Az ő lakása, amibe én anno amikor még volt keresetem, több milliót beleinvesztáltam. Amint lesz tartós munkahelyem újra, nyilván elköltözöm, de addig nem tudok mit tenni, mert nincs hova mennem. Idegileg teljesen kikészít, és eletveszélyben érzem magam mellette. Már be sem ülök mellé az autóba a vezetési stilusa miatt. (Vezetéskor szabalyok be nem tartasa, agresszív vezetés, 4 karambolt okozott.)
2023. okt. 21. 09:33
 6/7 A kérdező kommentje:
4-es neki az anyja paranoid, de az anyját 60 éves kora után diagnosztizálták paranoiával, addig nem voltak üldözesi, megfigyelési stb téveszméi, "csak" a stílusa voltugyanolyan mint élettársamnak. Uaz az arrogancia, a mindenhatosag tudata, dührohamok. Élettársam 45 feletti.
2023. okt. 21. 09:36
 7/7 anonim ***** válasza:
0%
Mért nincs munkád? Lehet találni, ha nem is az álmaid munkáját. A lakásba történő befektetésről van valami papír? Menj el a háziorvoshoz, biztos van módja a kényszerkivizsgálásnak és kezelésnek, ha közveszélyes. A szüleid élnek?
2023. okt. 21. 14:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!