Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Akiket kezeltek már állandósul...

Akiket kezeltek már állandósult szorongás miatt: Mennyire hatásos a kezelés?

Figyelt kérdés

Rengeteg probléma zúdult a nyakamba az utóbbi időben. Korábban sem voltam valami jól, de már kezdtem belőle kilábalni, ám ez eléggé visszanyomott a mélybe.

Még nem kezelt pszichiáter, ám pszichológushoz 1,5 éve járok. Gondolkodtam, hogy megkérem, javasoljon valakit, aki tud antidepresszánst írni, mert így, tizenkettedik osztályra nagyon nem hiányzik, hogy egy rossz periódus miatt képtelen legyek kellően készülni, viszont nem tudom, hogy mennyire volna jó ötlet.

Akiket kezeltek már szorongással: Mennyire hatékonyak az antidepresszánsok? Megbántátok esetleg, hogy orvoshoz fordultatok, vagy ellenkező esetben, milyen pozitív tapasztalataitok vannak?

2023. szept. 24. 13:44
 1/10 anonim ***** válasza:
63%

Nem tudom javasolni a gyógyszert és nemcsak azért, mert fejlődésben van a szervezeted és fejlődéslélektanilag is egy olyan korban vagy, amikor teljesen normális, hogy krízist élsz meg. Az antidepresszáns hatásának beállása több hét, addig is lehetnek komoly mellékhatások, de utána is. Sokszor nem is az első vagy a második gyógyszer lesz a megfelelő, tehát amikor az érettségidre kellene készülnöd, teljesen szokatlan módon fogod magad érezni, viselkedni, memória és motivációs problémáid lehetnek, a testi panaszokról nem is szólva.

Szerintem járj tovább a pszichológushoz, csináld meg az érettségit, aztán keress munkát és menj orvoshoz.

2023. szept. 24. 13:56
 2/10 anonim ***** válasza:
40%
Kezelés? Teletömnek gyógyszerrel aztán viszont látásra..Teljesen bezombultam tőle,ezért szedni se szedem.
2023. szept. 24. 13:57
 3/10 A kérdező kommentje:

Őszintén szólva, nem ilyen egyszerű a dolog, jelenleg egy felmére sem tudtam készülni, mert állandóan fáradt vagyok, alig alszom, és folyamatosan sírhatnékom van. Görcsöl a nyomrom, fájnak az izmaim és zavaróan remeg a kezem.

A legtöbb probléma az utóbbi napokban jött, biztosan enyhülnek maguktól is a dolgok, de tudom milyen, amikor ezek a tünetek hosszasan fennállnak, volt olyan időszak, hogy évekig ehhez hasonlóan éltem, és olyankor a produktivitásom majdhogynem egyenlő a nullával.

Egyetemre mennék tovább, ráadásul neves egyetemre, az érettségit is két országban kell letegyem, és még azon felül is több vizsga és szóbeli áll előttem, ha nem sikerül, abba csak mégjobban beleroppannék.

Tisztában vagyok azzal, hogy az efféle gyógyszereknek lehetnek mellékhatásai, tulajdonképpen ezért is írtam ki a kérdést. Nem tudom, hogy megéri-e.

2023. szept. 24. 14:02
 4/10 A kérdező kommentje:
felmérőre akart lenni az a szó az első mondatban*
2023. szept. 24. 14:03
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem érzed ellentmondásosnak, hogy túlhajtod magad, miközben nem vagy jól?

Valamit újra kellene tervezned.

Én indokolt esetben nem ellenzem a gyógyszeres kezelést, de az, amit te vársz tőle, az nem reális. Így arra hajlok, hogy ne.

Adj magadnak több időt, akár plusz évet a feladataidra, és ha úgy is nehéz, akkor beleférhet a gyógyszer is.

2023. szept. 24. 14:13
 6/10 anonim ***** válasza:
Segíthetnek a gyógyszerek is. De igazából nem az fogja megoldani, sem a pszichológus. Legfeljebb támogatást adnak.És a hozzáállás is elég lényeges, az akarat.
2023. szept. 24. 14:22
 7/10 A kérdező kommentje:

Igazából azt érzem, hogy képtelen vagyok boldog lenni. Akármit is teszek, mindig minden egyre rosszabb. Félek, hogy nem érem el, amit szeretnék, félek, hogy sosem leszek boldog, félek, hogy elrepülnek fellettem az évek.

Barátaim nincsenek, meleg vagyok, és itt ismerkedni lehetetlen (külhoni vagyok), a családom totál káosz, és még önmagamat is gyűlölöm. Nincs kire vagy mire támaszkodnom csak a jövőmre. Ha visszábveszek a céljaimból, esetleg halogatom, tulajdonképpen azt csonkítom meg, ami jelenleg életben tart.

2023. szept. 24. 14:35
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Nekem gyógyszeresen kezelik a szorongásomat,de én nem tudom neked ezt javasolni. Csökkent a szorongásom ezáltal jobban tudok figyelni,de ennek ára van sajnos. Nem lehet előre látni melyik gyógyszer lesz neked megfelelő és a legtöbbnek borzasztó mellékhatásai lehetnek amíg be nem állnak ami minimum 2 hét de inkább 1 hónap és még az se biztos az lesz a neked való gyógyszer. 4 év után kaptam olyan gyógyszert ami nekem hatásos és semmi mellékhatása sincs. A leggyakoribb mellékhatások: megnövekedett szorongás,öngyilkos gondolatok,furcsa álmok,alvásparalízis,szédülés, vérnyomás emelkedés/esés stbstb. Nem vagyok gyógyszerellenes,mert én is szedek,de hidd el nekem nem hiányzik ez most neked így évközben. Válts pszichológust ha a mostanival 1,5 év alatt nem haladtatok.Írásod alapján nagyon értelmesnek tűnsz ne szúrj ki magaddal.
2023. szept. 24. 14:54
 9/10 A kérdező kommentje:
Egyébként szerintem jól kijövök a pszichológusommal, és egyszer kihozott egy olyan állapotból, ahol tényleg csak egy hajszál választott el attól, hogy feladjam. A nyáron egész jól voltam, dolgoztam is. Most szakadt hirtelen minden a nyakamba, és nem bírom. Fogalmam sincs, mit tehetnék, az pedig semmiképp sem megoldás, hogy tétlenül nézem végig, hogy ez a sok baromság alapjaiban dönti rommá azt, amit olyan nehezen építettem fel. Nem akarok megint olyan állapotban lenni, mint régen, annál tényleg bármi jobb.
2023. szept. 24. 14:59
 10/10 anonim ***** válasza:
Elvileg a pszichológus ezeket a dolgokat gyógyítja, fejleszti a rezilienciádat, vagyis azt, hogy mit bírsz kezelni lelkileg. A stressz az élet része, a jó stressz energizál és a rossz stressz egy része is átfordítható jóra. A te korodban és a te ambícióiddal inkább járj versenyekre, hogy vizsgahelyzetben ne blokkolj le, ne legyen szokatlan, hogy tétje van. Az érettségi előkészítő tanfolyamok is sokaknak segítenek, hogy ne kerülhessenek váratlan helyzetbe a vizsgán. Teljesen normális, hogy stresszelsz. Gyógyszerrel kezelni azt kell, aki akkor is pánikol, amikor semmi oka rá vagy aki nem képes az örömre. A gyógyszerektől nem leszel okosabb, gyorsabb, jobb tanuló, terhelhetőbb, nem fogsz tudni többet kihozni magadból, mint ami benned van. Gyógyszerrel a beteg emberen lehet segíteni, hogy kihozhassa magából, ami benne van. Ennek tükrében dönts.
2023. szept. 24. 15:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!