Nem bírom már a terápiát, tényleg ez a normális, hogy csak kérdezgetve vagyok?
Igen ilyen. Neked kell felismerni a hibás társításaidat, a túlzó gondolataidat, a rejtett, akár gyerekkorba visszanyúló indítékaidat.
Nem megszerelnek, hanem ráébresztenek, mit kell megszerelned saját magadon.
Az a problémád, hogy úgy állsz a terápiához, mint bármilyen más orvosi* ellátáshoz. Elmész, elmondod mi a probléma, doki megmondja mit kell csinálni, vége. A pszichoterápia nem így működik. Neked kell magadtól belátni hogy mit csinálsz rosszul és hogyan lehetne jobban csinálni. Hiába mondaná meg a terapeuta hogy ezt vagy azt csinálj, akkor fog tényleg változni bármi is, ha magadtól látod be, hogy változnia kell. A terapeuta dolga az, hogy rávezessen mi lenne a jó megoldás, vagy mi a problémád oka. De a választ nem fogja megmondani, mert azt neked kell megtalálnod.
"a kérdések azért kellenek, hogy teljes képet kapjon a helyzetemről, és anélkül nem tud segíteni."
Ez igaz, illetve a kérdések által segít. Ne csak tényszerűen válaszolj rájuk, gondolkodj is el rajta, hogy miért az a válaszod ami, vagy mit jelenthet a válasz.
*Oké tudom hogy a pszichoterapeuta nem orvos, de a mondandóm lényegén ez nem változtat.
Ne csak a tényeket nézd, gondolj tovább mindent. Igen, a konkrétumok mögött egész történetek lehetnek.
Miért voltál 12 évesen nagyanyádnál?
Nagyapád hol volt? Miért? Mióta?
Miért volt egyedül nagyanyád?
Miért akart öngyilkos lenni? Csak ő, vagy valaki már volt (akár jelképesen) önpusztítással "öngyilkos" a családban?
Hogy hatott ez rád?
Szeretsz élni?
Pusztítod magad? Stb.stb.
Őszintén szólva előfordul olykor, hogy komolyanvehetetlen terapeuták fogadnak a beszélgető szobában, valamennyire átérzem a frusztrációd. Ha egyik konzultációról a másikra járok, de semmi fejlemény nincs, akkor nem csoda, ha elfogy az ember türelme, és úgy érzi, hogy pusztán arról szól az egész, hogy mélyen a zsebembe nyúljak, de közben nekem semmit nem nyújt az egész.
Az bíztató lehet ilyen esetben, ha ismerősök/barátok ajánlásával fordulok olyan szakemberhez, aki náluk “bevált”, pozitív tapasztalatokról tudnak beszámolni és tényleges változást értek el általa. Holmi internetes reklám-szerű értékeléseket nem tudom annyira komolyan venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!