Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Állandóan katasztrófizálok,min...

Állandóan katasztrófizálok,minden dolog borzasztó kimenetekkel játszódik le a fejemben.Többször kell visszamenem a munkahelyemen is mert rettegek hogy kigyullad valami,vagy nyitva hagyok egy ajtót.Ha egészségügyi problémám van azonnal rákra gondolok?

Figyelt kérdés
Rettentő erősek ezek a gondolatok,pár pillanat alatt kialakul és nem hagy nyugodni.Van akinek ilyen gondja lt és kijött belőle?

2023. júl. 23. 18:02
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Ez nem így működik, hogy a kérdező gondol eleget rá. Honnan tudod, hogy ki-mire gondol? Én is GAD-os vagyok, aztán még sem félek a zebrán. A GAD nem azt jelenti, hogy konkrétan mindenben a totális veszélyt képzeled, mert akkor ki sem mennél az utcára. Nem lesz az ember tőle teljesen irracionális, mindenben. Azt mondani neki, hogy szarjon mindenre, ami kisebb, mint 5%, majd azt mondani, de ja amúgy ne, csak arra ami káros rád nézve, az olyan, mint a semmi. Mintha azt mondanád a depressziósnak, hogy ne legyél szomorú attól, amitől nem kéne, hogy szomorú legyél. Ez oximoron. A depressziós okkal depressziós. A szorongó okkal szorong. Azt mondani neki, hogy ne szorongjon annyit, hát az amolyan szarnak a pofon kategória. Ő is tudja, hogy feleslegesen teszi csomoszór, azért is írt ide.
2023. júl. 24. 10:31
 12/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm hogy próbáltok segíteni.Sajnos magánorvosra nem lesz keret,mert a félelmeim miatt csak egyszerű munkát tudok vállalni pl. ahol nincs felelőség.Sajnos barátaim nincsenek már,gúnyt üztek belőlem és volt hogy direkt olyan helyzetekbe hoztak hogy rettegjek.Ezt akkor fejezték be amikor elájultam egy ilyen hülye humor után.Bebeszélték hogy hiányos az árú amit átvettem és több millió ft hiány van.persze ők dugták el.Én annyira kikészültem hogy beájultam a zsákok közé.Na volt nagy kapkodás,bocsánatkérés stb. persze kiléptem azonnal.Sajnos hiába lennék képes komoly jól fizető munkákra,rettegek a felelőségtől és az agyam olyan élethűen összerakja a katasztrófákat hogy szinte minden mozzabat stimmel....
2023. júl. 24. 11:20
 13/16 anonim ***** válasza:
Először mindenképp fordulj pszichiáterhez, mert ez azonnali intervenciót kíván, a megfelelő gyógyszer ezen nagyon hamar segít. Hol laksz, nagyobb város közelében? Kérni kell időpontot a területileg illetékes pszichiátriai gondozóba!
2023. júl. 24. 11:23
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha a munkád is ráment, akkor nem úszod meg az orvost. SZTK-ban is dolgoznak kiváló szakemberek. A munkahelyi sztorid amúgy nem annyira ártatlan cukkolás, mint inkább súlyos abúzus. Bárkit ki lehet készíteni gázlángolással. A zebrán pedig nézz körül, mielőtt elindulsz.
2023. júl. 24. 12:18
 15/16 anonim ***** válasza:

2) csak azzal érdemes foglalkozni, amit befolyásolhatsz (háború, járvány, természeti katasztrófa nem ilyen) - a szorongó nem úgy szorong, hogy kiválogatja, miért érdemes szorongani és miért nem. Ha csak ilyesmik miatt szorongana, mint általában a nem GAD-os emberek, nyilván nem is lenne gondja ezzel.

"3) csak fontos/lényeges dolgokkal foglalkozz (na és akkor mi van, ha nyitva hagytad az ablakot?)" - ha én azt gondolom munkába menet félúton, hogy lehet, hogy mégsem.húztam ki a vasalót, nem zártam el a tűzhelyen a lábas alatt a gázt, nem zártam el a csapot, nem zártam be a lakást akkor az ott és akkor számomra teljesen logikus, fontos és lényeges dolog, hogy visszamenjek megnézni, mert bármi történhet ezek miatt, és az összes lehetséges vészforgatókönyv ott pörög az agyamban.

A tanácsaidat az tudja megfogadni, aki nem szenved általános szorongástól, viszont neki meg nincs szüksége rájuk.

2023. júl. 24. 17:06
 16/16 anonim ***** válasza:
90%
Ez nem generalizált szorongás, hanem OCD, kényszergondolatok.
2023. júl. 26. 20:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!