Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Megmondhatom az orvosnak,...

Megmondhatom az orvosnak, hogy antipszichotikum helyett mást írjon fel?

Figyelt kérdés
Előre bocsátom nincsenek hallucinációim, nem hallok vagy látok dolgokat, amiket nem kéne, nem beszélgetek magamban. Megvan a magam súlyos baja, de full képben vagyok. Rengeteg féle mentális betegségre felírják az antipszichotikumot, súlyosságtól függően. Elég durva sztorikat lehet olvasni erről a szerről. 20-30 kilós hízások, hajhullás, menstruáció kimaradás és társai. Na mármost. Engem nem érdekel milyen szarul vagyok, ilyen durva gyógyszereket nem fogok szedni. Ennyit még a mentális egészségem sem ér. Ha hallucinálnék az más tészta lenne, de én nem ez a kategória vagyok. A kérdésem az, ha az orvos antipszichotikumot akar felírni én meg megmondom, hogy nem fogok ilyesmit szedni, akkor felír mást vagy mehetek isten hírével kezeletlenül?

2023. jún. 26. 21:36
 1/7 anonim ***** válasza:
46%
Irja fel es nem valtod ki. Vagy kivaltod es nem szeded be.
2023. jún. 26. 21:37
 2/7 A kérdező kommentje:
Én nem eltitkolni akarom, hogy nem veszem be. Vagy ellenállni a kezelésnek. Nem is lenne értelme. Mivel nem vagyok sem ön vagy közveszélyes nem kötelezhetnek semmire. Kerek perec megmondom neki, hogy fel se írja (ha ez lenne a szándéka), mert nem fogom bevenni. Antidepresszánst, nyugtatót, altatót hajlandó vagyok, de antipszichotikumot nem.
2023. jún. 26. 21:46
 3/7 A kérdező kommentje:
A kérdés az, hogy figyelembe vesznek e ilyen szempontokat, kéréseket? Ebben hajthatatlan vagyok.
2023. jún. 26. 21:48
 4/7 anonim ***** válasza:
Persze, megmondhatod, aztán meglátod mit reagál rá. Én súlyos depresszióra kaptam antidepresszánst és kis dózis antipszichotikumot, előbbinek sokkal több és rosszabb mellékhatásai voltak. Azóta antidepresszánst el is hagytam.
2023. jún. 26. 21:54
 5/7 A kérdező kommentje:
És annál a kis dózisú antipszichotikumnál nem tapasztaltad a fenti tüneteket? Durva hízás, hormonrendszer felborulása stb?
2023. jún. 26. 22:11
 6/7 anonim ***** válasza:
Nem. Én antidepresszánstól voltam nagyon rosszul. (Dulodettől)
2023. jún. 26. 22:17
 7/7 anonim ***** válasza:

Nem mindegy, hogy milyen antipszichotikumról és milyen dózisról van szó. A durva mellékhatások főként az úgynevezett első generációs antipszichotikumokra jellemzők és ezekhez kapcsolódnak azok a horror sztorik, amelyek tényleg ijesztőek. Szerencsére mára csak a betegek kisebb részének kell ezeket szednie, mert pl. olyan súlyos betegségük van, amire mást nem lehet adni. Korábban, amikor nagy dózisban szedtem ilyesmiket, akkor én is 30 kilót híztam, elgyengültek az izmaim és átmenetileg impotens lettem.

Az újabb antipszichotikumok között van olyan, amelyiknek sokkal kedvezőbb a mellékhatás profilja. Pl. most egy második generációs antipszichotikumot kapok viszonylag nem nagy, szubklinikai dózisban és egyértelműen úgy érzem, hogy jó hatású. Rendszeres sportolással tartani tudom a normál testsúlyomat, jókat alszom, a potenciámmal sincs gond és uralkodni tudok a paranoiámon.

A tapasztalataim alapján azt tudom tanácsolni, hogy első körben próbáld meg szedni az orvos által felírt gyógyszert. Ha esetleg nem válik be, akkor még utána is ráérsz eldönteni, hogy

- tovább szeded-e,

- csökkented a dózist,

- másikat kérsz helyette vagy

- abbahagyod.

2023. jún. 26. 23:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!