Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Vegyek be mégegy gyógyszert?

Vegyek be mégegy gyógyszert?

Figyelt kérdés

Bevettem az esti gyógyszert, vízzel, de egy 15 perc múlva mennem kellett a wc-re nagyvécézni, vizelet, széklet is volt. Egy negyedórával előtte vettem be a gyógyszert, így gondolom semmit nem csináltam, kijött. Vegyek be mégegyet?

Amikor be veszem a tablettát, egy fél óráig nem szoktam sem vizelni, sem nagyvécézni, mert egy fél óra kell, hogy felóldódjon a szervezetben. Most ez még nem oldódott fel. De már gyógyszer bevevés előtt éreztem, vécézni kell, jobb lett volna letudni és utána bevenni a tablettát, de ez vagyok én.

2023. jún. 20. 20:50
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
attól is függ, milyen gyógyszer
2023. jún. 20. 20:57
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem hallottam még olyanról, hogy ne lehetne wc-re menni. A hányas az más kérdés, mivel ott a gyomortartalom ürül.
2023. jún. 20. 20:58
 3/9 A kérdező kommentje:

Xanax

27 éve szedem.

2023. jún. 20. 21:03
 4/9 anonim ***** válasza:
Ne vegyél.
2023. jún. 20. 21:51
 5/9 anonim ***** válasza:
Mennyiség?
2023. jún. 20. 22:01
 6/9 A kérdező kommentje:
25mg
2023. jún. 21. 00:30
 7/9 anonim ***** válasza:
Minden nap 25 mg gyógyszert szedsz?
2023. jún. 21. 02:53
 8/9 anonim ***** válasza:
93%

"Bevettem az esti gyógyszert, vízzel, de egy 15 perc múlva mennem kellett a wc-re nagyvécézni, vizelet, széklet is volt. Egy negyedórával előtte vettem be a gyógyszert, így gondolom semmit nem csináltam, kijött. Vegyek be mégegyet?"

Farmakologia: dinamika - kinetika

Az alprazolam (csodaszer) eseteben:

Felszivodas

Ha ehgyomorra vetted be a csodaszert, akkor eloszor a gyomrod dolgozza fel enzymekkel meg HCL-el 30 perc alatt kb mig lejut a vekonybelbe tovabbi enzimekhez, majd metabolizalja enzimekkel, a csodaszer tovabb bomlik aktiv es inaktiv metabolitokra.

Ebben reszt vesz a gyomrod, a vekonybeled, a majad meg egyebek. Lenyeg hogy olyan minik legyenek a hatoanyag reszencskek, hogy bejussanak a veraramlatba. Ez kb. 1 - 2 oras folyamat.

Mar itt megallhatunk a 15 perces nagyvecezeses problemaval es addig nyomhatod ameddig ki nem jon az aranyered. Mindjat elmondom miert, titok!

Metabolizmus

Amikor beveszel egy gyogyszert, akkor tobbnyire a P450 enzimcsalad, konkretan a CYP3A4, CYP3A5, CYP3A7, and CYP2C9 metabolizalja es vegzi a clearence-t a vekonybelben es a majban.

Igazabol kb. minden gyogyszert a CYP3A4 enzim bont le.

A tobbinel csak mas enzimek bontjak le a xenobiotikumokat (gyogyszerket, idegen metabolizmuson ateso substantiakat), meg mas farmakokinetikai uton (pl agyban a MAOI-k/RIMA-k, lamotrigine UDP-glukuronidacio, stb...). De ott is szerepel a CYP3A4 enzim.

Folytatva a csodaszert, az eljut a majadba ahol a legtobb gyogyszer, medikatum metabolizalodik, ahol tovabb bomlik aktiv es inaktiv metabolitokra.

Disztribucio

Ekozben a plazmaban nagyreszt az albuminhoz kotodik ugy 80%-a az alprazolamnak!

Amikor mesz ver/vizelet mintavetelre, gondolom emlekszel, hogy albuminbol mennyi van es melyik szekcióban van. A VIZELETBEN :) Nem kakilod ki.

Visszaterve, a veraram keringeti az ujonnan bevitt medikatumot az egesz testedben.

Mentalis gyogyszerek akkor hatnak ha elerik az agyat es atjutnak a BBB-n (Blood-brain-barrier), azaz a ver-agy-gaton.

30 - 40 perc utan kezded erezni a kezdeti hatast (a gyors felszivodas miatt)

Ez a hatas erossege 1-2 oran at no, eleri a max hatast (Cmax = Max. konc. eleresi ido)

A szerum szint megtartja a szinten 1-2 oras szintet felszívódás után (Tmax = meddig marad a serumban a substantia. Ez sem egyenlo a felezési idővel.

Ezt a hatast (DOA) olyan 5 - 7 oraig erzed, persze elsorendu-kinetika miatt constans "clearence" elminiacio miatt ezt egyre gyengebben fogod erezni, es ekkor akarsz ujra bevenni megegyet, meg megegyet, meg megegyet stb...

Jon a kivalasztas - Alprazolam es a metabolitjait kipisileeed!

Szoval mehetsz kakilni amennyit akarsz. 80%-át kipisiled,a maradék 20%-ot kakilod ki, de az marginális mennyiség, és az a vastagbélben van. Ott szintén történik felszívódás, valószínű esetben kinyomod az a 20% met

Fo aktív metabolitja: alpha-hydroxyalprazolam

2023. jún. 21. 03:38
 9/9 anonim ***** válasza:

Sokan nem hittek el, de en is vettem mar be 20mg-ot, de semmit nem ereztem. Teljesen eber voltam. Emberekkel talalkoztam, nem lattak semmit rajtam. Mindenre emlekeztem, egy ket apro dologra nem.

Leszavaztak hogy 20mg-tol meghalnal te barom. Ha tudnak mirol beszelnek...

Aztan nyomtam 30mg-ot. Ugyanez.

Szerintem az fiziologiailag a gaba agonistakhoz ha egyre tobbet veszel be, meg drasztikus kuonbseggel is pl. 2 hete 10 mg most meg 25mg, nem erzel kulonbseget.

Ugyanezt tapasztalom Rivotrilnal. Masok panaszkodnak hogy kidolnek 0.5mg-tol, nekem meg fel van irva terapeutikus doziskent napi 8 mg, es eber vagyok egesz nap, sot, aktivabb.

Diazepammal ugyanez volt.

Egyedul a beta-blokkolok nyugtatnak le valamennyire, metoprololt annyira nem ajanlom, [link]

Nekem hypertoniara es szivszorongasra (szorongas) adtak, a lonak a fszat sem ert.

Szerintem placebo.

De legyen ez az en velemenyem.

Volt egy szuicid kiserletem ami ennek a hatoanyagnak a resze volt, gram szamra vettem be, es latod itt irom ezt a komfortos, idilli es oromteli kommentet.

Aztan kertem propanololt, erdekes modon csak egy forgalmazo van aki arulja, de legalabb megbizhato. ez a TEVA. Es a propanolol sokkal jobb szorongasra, altatasra, ilyenekre hypertoniara [link]

Talan azert mert nem szelektiv beta blokkolo, mig a metoprolol b1 blokkolo csak.

2023. jún. 21. 16:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!