Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Olyan dolog okozhat PTSD-t,...

Olyan dolog okozhat PTSD-t, amire nem is emlékszem?

Figyelt kérdés

Nemrég megtudtam, hogy az anyámat, amikor gyerek voltam (5-6 éves kb) pszichiátrián kezelték, és utána sokáig gyógyszerfüggő volt. Kamaszkoromban is volt kórházban depresszióval, de olyankor én még örültem is, hogy nincs otthon, nem rázott meg különösebben. Sose volt vele rendes kapcsolatom, de idén kezdtek el nálam PTSD tünetek kialakulni, ami ugye lehet egy mentálisan beteg szülőtől, de akkor is, ha nagyon régen volt és nem emlékszem rá?

(Azt, hogy PTSD-m van, egy pszichológia szakon tanuló barátom mondta, még nem lettem kivizsgálva)

2023. jún. 3. 08:31
 1/5 anonim ***** válasza:
34%
Lehet, de ne próbáld magad feleslegesen, alaptalanul azonosítani bármilyen mentális betegséggel. Bízd a diagnózist szakemberre.
2023. jún. 3. 08:49
 2/5 anonim ***** válasza:
12%
Szerintem kérdezd meg a pszichológia szakon dolgozó büfésbácsitól, majd ő megerősíti.
2023. jún. 3. 09:48
 3/5 anonim ***** válasza:
46%

Hogyne

Nekem nagyon traumatikus a gyerekkorom és rengeteg dologra nem emlékszem van csak egy bevillanó kép van meg belőle, de van ptsd -m

Én magamtól jottem rá olvasás alapján

2023. jún. 3. 21:41
 4/5 anonim ***** válasza:

Igen, lehet. Javaslom ezt a könyvet:

[link]

Nagyon jó könyv trauma és PTSD témában. Ebből tudtam meg, hogy a test emlékszik a traumákra, és amikor hasonló szituációba kerülsz, vagy olyan dolgot tapasztalsz, ami kapcsolódik az átélt traumához (tárgyak, szagok, hangszín, bizonyos szavak, mondatok, történések), az testi reakciókat válthat ki úgy is, hogy közben nagyon sokszor fogalmad sincs, hogy miér történik, vagy bevillanhatnak olyan emlékek, amik eddig el voltak temetve. A gyermeki lélek nagyon érzékeny, vannak traumák, amiket csak úgy tud túlélni érzelmileg, ha lehasítja és eltemeti a tudatalatti, de attól még a test emlékszik.

2023. aug. 20. 11:45
 5/5 anonim ***** válasza:
Egyébként milyen tüneteid vannak?
2023. aug. 20. 11:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!