SZTK-s pszichiátriai kezeléssel kapcsolatban kinek mi a tapasztalata? -akit depresszióval, szorongással kezelnek/kezeltek.
Sajnos eljutottam egy olyan pontra, amikor magamnak is be kellett vallanom, hogy segítség nélkül nem megy. Úgy érzem, nagyon kilátástalan minden, alig merek kimenni a házból, mindenen szorongok, feszült vagyok, addig fajult a dolog, hogy ezek miatt most a munkámat is elvesztettem. Családom, barátaim nincsenek. Van egy kapcsolatom, igaz nem élünk együtt, hétvégente találkozunk, a maga módján próbál segíteni, türelmes velem, de nem akarok ezzel visszaélni, pláne nem akarom, hogy elhagyjon ezek miatt. És tudom, hogy a végtelenségig senkitől nem várható ez el. Felhívtam a helyi sztk-t, csak időpontot szerettem volna kérni, de az asszisztens aki felvette már a telefonban is olyan végtelenül lekezelő volt és bunkó, hogy a maradék kis bátorságom is elvette, és nagyon sokára adott volna időpontot, mert helyettesítés van jelenleg. Aki járt ilyen rendelésre, elmondaná a tapasztalatait? Mi történt ott, milyen kezelést kapott segített-e? Vagy tipp tb alapon mit vehetnék igénybe?
Próbáltam a háziorvossal beszélni, ő annyit mondott, hogy menjek sétálni, és magamban rendezzem le mert az élet nehéz. Amellett, hogy van abban igazság amit mondd, rendkívül megalázottnak érzem magam, mert már ahhoz is nagy erő kellett, hogy oda átmenjek és segítséget kérjek.
6
Pont ezért mondtam, hogy a betegek azt sem tudják mit adnak nekik bízva/nem bízva a dokiban és permanens fehérvérsejt szám hiányt is okozhat az a gyógyszer - mellette kamu diagnózisokat írnak fel nekik hogy ezt adják.
Így láttam, és így működik a rendszer. TB alapon.
Egyetértek, hogy az a doki aki szorongásra depresszióra ilyet ír fel, onnan el kell menni.
90%-ban ez volt a megfogalmazásom nekem is egy kérdésre még pár napja, risperidone-t írt fel a doki egy kérdezőnek sima szorongásra.
(De ha már risperidone, akkor inkább quetiapine-t mert az szinte azonnal lejon a dopamine receptorokról, ezért kevesebb az esélye a pl. a tardive dyskinesia-nak meg antipszichotikum által indukált Parkinson kórnak és egyébb mellékhatásoknak.
Még insomnia-ra is azt adják (25 - 50mg) meg adjunct polyfarmakológiás kezelése depresszió esetén (max 150 mg), de meghat. dózisban mert dózisfüggő, hogy antipszichotikus erősséget akarsz vagy nem.
És ez inkább azért, mert ez a legbiztonságosabb atipikus antipszichotikum.
Csak hát erre egy kamu pszichotikus diagnózist kell felírni, mondjuk egy F3150 vagy valamely egyéb, hogy TB támogatottan megkapjad, erről megint nem tud az ember, doki nem közöl ilyeneket, aztán ezt meglátja valami családtag és megkédezi te neked ilyen bajod van?)
Ő meg beszedi, mert a doki az doki, meg jobban lesz tőle, de fogalma sincs hogy milyen következménnyel jár, milyen a farmakodinamikája/kinetikája, mely enzimek bontják le hasi, vékonybélben vagy az agyban a monoamine oxidase enzymek felelősek részben az agyban? Ihat-e rá?
Ismerősöm járt úgy, hogy szívbeteg, és szteroidos szemcseppet írtak fel neki, aztán kellett hívni az orvost, hogy rosszul van.
Ha ilyen gyógyszert szedsz, nem pedig D vitamint meg banánt, akkor képezd magad a saját érdekedben ilyen szinten.
Nekem már 6 évnyi tanulmányok elolvasása (amikhez értek, mert statisztikai alapon csinálják, pl konfidencia intervallumok, hiptoézis vizsgálat), meg könyvek szabadidőmben olvasás után tudom nagyjából a dolgokat.
De amikor látom a gyógyszertárban az idős nénit, és kér ki egyszerre Leponexet meg haloperidolt és remeg a keze, hogy a pénztárcát alig bírja kivenni a táskából, csak magamra tudok gondolni, hogy de szerencsés vagyok és utánanézek ezeknek a dolgoknak.
És hiába akarnék segíteni másoknak elmagyarázni ezeket, nem értik, nem érdeklid, nem hiszik el, lesz*rják. De nem néznek utána egyik állításomnak sem hogy igaz-e vagy sem persze. Szóval én feladtam így a segítséget.
Egyébként hasonló a helyet néhány antidepresszánssal is.
13
Egészségügyi mérnöknek akartam menni. Helyette valami más lettem, de hasonló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!