Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ilyenkor mi a teendő?

Ilyenkor mi a teendő?

Figyelt kérdés

A fiamat (22 éves) több mint két éve bipoláris zavarral kezelik. Annak ellenére, hogy a mentális gondjai miatt egész gimi alatt pszichológushoz járt, utána pedig addig fajult, hogy öngyilkosságot kísérelt meg és szakorvos kezelése alá került, mindig egy kedves modorú, aranyos fiú volt, akit nagyon kedvelt a környezete, és tanulmányi téren is mindig az élmezőnyben volt.

Most viszont azt látom, hogy kezd teljesen megborulni, izolálódik még tőlünk is, romlik a teljesítménye az egyetemen. Nyilván a férjemmel eszünkben sincs ezért bántani őt, ismerjük, pontosan tudjuk, hogy mindig a tőle telhető legjobbat hozza, és ha a tőle telhető legjobb most ez, akkor ez és pont. Az ijeszt meg inkább, hogy nem látom ennek a végét, nem látom, hogy megállna vagy visszafordulna a romlás, kicsit olyan előérzetem van, hogy az eddigi legnagyobb összeomlás előszobájában vagyunk. Különösen félek, mert volt már öngyilkossági kísérlete, és a teljesítményromlás és az izolálódás könnyen hozzásegíthet, ha vannak ilyen gondolatai. Sajnos nem tudok belőle kiszedni semmit, amikor kérdezem, hogy mi a baj, mindig azt mondja, hogy kézben tartja a dolgot, de ezt mondta két nappal azelőtt is, hogy megtaláltuk őt a gyógyszeresdobozzal... Mindig "kézben tartja a dolgot". És általában tényleg, de most... Most azt látom, hogy nagyon nem. Nagyon félek, mert a fiam volt mindig a kősziklám, mert azt láttam, hogy a nehézségek ellenére is egy csodálatos, intelligens ember, aki csupa szeretet. És most ez a kép válik egyre bizonytalanabbá, mert látom, hogy az élete szinte minden területén romlás van. És nehogy félreértsetek, nem hibáztatom őt. Csak féltem őt, és féltem magamat is. Másodszor nem tudnék átmenni azon, amin egyszer már átmentünk...

Aggódom a fizikai egészsége miatt, egyre-egyre többet dohányzik (2 és fél doboz az átlagos napi adag, ami rossz napokon felmegy 4 dobozig is, ez pedig brutális), a gyógyszerarzenálja is csak bővül, a reggeli köhögése meg már aggasztó, fél óráig csak fulladozik.

Teljesen tanácstalan vagyok.

2022. okt. 16. 00:12
 1/3 anonim ***** válasza:
Fogalmam sincs, hogy mi a teendő, csak azért írok, hogy kitartást kívánjak! Kemény dolgok ezek. Ennyi cigi nagyon egészségtelen, kicsit már idős ahhoz, hogy terelgesd, de ha tudod, a sportra vedd rá, az mentálisan is jót tesz.
2022. okt. 16. 00:50
 2/3 anonim ***** válasza:

Csatlakozom az előzőhöz, kemény dolgok ezek, de nem reménytelen a helyzet. Több oka lehet annak, amiért nem történik javulás. Lehet, hogy félrediagnosztizálták, rossz terápiás módszert alkalmaznak, nem megfelelő a gyógyszeradag. Érthető, hogy most minden a lehető legkilátástalanabbnak tűnik, de megoldást kell keresni, mert akkor előbb utóbb sikerül visszafordítani az állapotromlást, és elérni egy normális életminőséget. Érdemes felkeresni egy másik pszichiátert, sőt még akár egy harmadikat is.

De én a pszichoterapeutákat sem zárnám ki, mert lehet hogy valamilyen személyiségzavar áll a tünetei mögött.

2022. okt. 16. 03:03
 3/3 A kérdező kommentje:
A kérdés kiírását követően két nappal a fiam másodszor is öngyilkosságot kísérelt meg, szerencsére sikertelenül. Azóta kórházban kezelték, néhány napja engedték haza. Bár most tényleg olyan, mint akit kicseréltek, és sokkal jobban van, nagyon szépen rendbe rakták, de nem tudom, hogy fogom hosszútávon bírni az állandó rettegést, hogy mi van, ha egyszer sikerrel jár...
2022. dec. 10. 22:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!