Lehet valaki skizofrén és borderline egyszerre?
Azt akkor adják,ha vki mániás + skizós tünetei vannak.
Annak nem feltétele a személyiségzavar.
Skizoaffektív zavartál mindig van pszichotikus tünet.
Skizoaffektív zavar:
Egy folyamatosan, megszakítás nélkül fennálló betegség melynek folyamán vagy (1) súlyos depresszív epizód, vagy (2) mániás epizód, vagy (3) kevert epizód fordul elő a (4) szkizofrénia (A) kritériumaival egyidejűleg.[5]
10
Nem. Ahogy 11-es mondja.
12
Igen, ez a skizoaffektív, amiről az itteni kérdésem alatti 1-esben az általam linkelt kérdésben (nem az enyém) elmélkedek (ott a 6-osban): https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__mentalis-egeszseg__.. .
Régebben (40-50-60 éve) úgy tartották, hogy nem lehet valaki egyszerre skizofrén és bipoláris. Mindkettő ún. major kórkép, tulképpen elmebetegségek. Nem túl valószínű, hogy valakinek mindkettő meglegyen, főleg az nem, hogy olyan sok embernek, ahány mostanában kapja.
Valószínűleg mind a bipoláris betegség, mind a skizofrénia akkora stigma, hogy inkább elkenik az egészet egy ilyen hülye diagnózissal (vagy lehet, hogy esetleg tényleg van ilyen diagnózis), meg egy még hülyébb névvvel.
Ha azt hallod, hogy skizoaffektív, mire gondolsz? Kábé arra, hogy skizofrén vagy skizofrén tüneteket mutató a beteg. Miközben ha tényleg egyszerre skizofrén és bipoláris, akkor skipol-nak vagy bizoprén-nek kéne mondani. Az lenne fair és érthető.
De sok szakcikket olvastam a témában és nagyon sokan vitatják, hogy van-e ilyen (ti. skizoaffektív).
Tényleg van ilyen diagnózis. Ha a mániás tünetek fennállásán kívül is hallucinál a beteg, vagy paranoid,téveszmés.
Ha csak a mániás fázisnál, akkor bipol pszichotikus tünetekkel a diag.
Ex orvosom szerint akkor is lenne ilyen betegség,ha nem lenne ilyen diagnózis.
16
Értem, köszi.
De egész biztos, hogy nem annyi ember skizoaffektív, mint ahányan megkapják ezt a diagnózist.
(Egyik exem egyébként 18 évesen betegedett meg, a kórházban az orvos a füle hallatára mondta orvostanhallgatóknak, hogy "kérem, egy klasszikus, igazi skizofréniával állunk szemben". Majd évekkel később skizoaffektívnek nyilvánították. Szerintem teljesen egyértelműen azért, hogy a stigmát elkerülje ill. a mh-én dolgozni tudjon, mert még mindig jobb skizoaffektívnek lenni {elkenni a valóságot}, mint skizofrénnek.)
Lehet, h a kórlefolyás nem igazolta a skizofréniát vagy mániás tünetek is tásultak idővel. De lehet,h csak stigmát csökkentették.
Barátnőm bipoláris volt papíron sokáig. Már skizoaffektív mert nem mániásan is paranoid volt. Bizarr elképzelései voltak. Pl titokban sokkolják stb.
Skizoaffektív adható,ha nagyon mély depik vannak és nemcsak az érzelmi sóvárgás van skizós tünetek mellett..illetve időben nem csak egyszerre.
Skizofréniánál mindig van kognitív funkció hanyatlás. Skizoaffektívnél is lehet, de nem törvényszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!