Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mindent túlparázok, mit...

Mindent túlparázok, mit tegyek ellene?

Figyelt kérdés

Valószínűleg örököltem, mert anyum is ilyen.

Nem is magam miatt aggódom, vagy a nálam idősebbek/velem egykorúak miatt, hanem azok miatt, akik fiatalabbak nálam.

A húgomat is alig akartam egyedül elengedni a barátnőjéhez (nem lakik messze) mikor én vigyáztam rá, aztán rájöttem, hogy én ennyi idősen bőven egyedül mászkáltam. (Végül egyedül ment)

Nemrég egy új kisállattal bővült a család, és miatta is folyton aggódok teljesen feleslegesen. Az agyam egyik része tudja, hogy nem szökött el, de a másik folyton azon kattog, hogy mi van, ha mégis. Kényszeresen többször ellenőrzöm, hogy bezártam e a kaput, lekapcsoltam e a lámpát. Pedig tudom, hogy igen. Nagyon sok állatom van (halak, rákok, csigák, nyuszik, cicák és egy kutya) és mindegyikükkel ugyanez van, de csak mióta realizáltam, hogy itt a suli.

Valószínűleg azért, mert nem leszek itt nekik egész nap, és nem tudok segíteni, ha történik valami.

Egy amolyan túlcsordult anyai ösztönnek nevezném.

Tudok tenni ellene? Pszichológus/pszichiáter kilőve, elég most a villanyszámla, nem kell ez is :D

16/L

2022. szept. 1. 23:27
 1/4 anonim válasza:
100%

Nekem csak a bezárt kapu-bedugva hagyott vasalo…témakörre van egy jó módszerem ami nekem nagyon bevált:

ha például becsukom a lakást, és már tényleg bezártam és le ellenőriztem, akkor felhangosan mondok valami irtózatos baromságot, mondjuk “csülkös szarcsimbók”. És amikor 10 percre rá beparazok, hogy vajon becsuktam-e az ajtót, akkor eszembe jut az a nagy hülyeség, és akkor rájövök, hogy bezartam.

Elég hülyén fogalmaztam meg, de remelem érthető és nekem nagyon hatásos volt, azóta az ilyenek miatt nem faj a fejem. :D

2022. szept. 1. 23:58
 2/4 anonim ***** válasza:
Az állami pszichiáter ingyen van. Néha még pszichológust is lehet gyerekek számára ingyen találni. Úgyhogy kifogás kilőve. Én nem "túlcsordult anyai ösztönnek", hanem azonnali kezelést igénylő súlyos szorongásnak és kényszerbetegségnek nevezném. Ha anyád is ilyen, akkor neki is kezeltetnie kéne magát. Szükség esetén leoltott villanyok mellett.
2022. szept. 2. 00:16
 3/4 anonim ***** válasza:

1- ezen jót nevettem, jó tipp köszi :D

2- teljesen igaza van

Kérdező: sürgősen keress fel pszichológust mert OCD-d és generalizált szorongásod van. Most még ellehet kapni és csírájában elfojtani!

Amit még véss az eszedbe hogy a kényszergondolataid nem valóság és nem lesznek azok bármennyit is gondolsz rájuk. Ha így lenne, mindenki milliomos lenne :)

2022. szept. 2. 01:23
 4/4 A kérdező kommentje:

#1 A tippedet már próbáltam, de köszi :D

Tisztában vagyok vele, hogy bezártam a kaput, de attól még ellenőriznem kell. A vasalót nem, csak a kaput, nehogy kiszökjön a kutya, meg a nyusziknál a villanyt, nehogy égve maradjon este, mert nem jó nekik. Pedig mostanában fel se kapcsolom, mert még világos van

#2, #3 köszi a válaszokat!

2022. szept. 2. 06:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!