Félek hogy elpusztul a Föld, mit csináljak?
A Föld nem fog elousztulni, nem igazán tudunk mi még olyat csinálni, ami “megölné” a Földet.
Az élet jórészét, benne magunkat is kipusztíthatjuk, de a Föld köszöni szépen, boldogan kering utána is a Nap körül, hátán hordozva a maradékot, aki él…
Egyrészt, a Föld nem pusztul el, legalábbis nem a közeljövőben.
Az emberi civilizáció egy másik dolog, az benne van a pakliban, hogy az életünk igencsak megnehezül 10-15 éven belül, ami nyilvánvalóan növeli a halálozások esélyét.
Na de az a helyzet, hogy az apád, az anyád, de főleg a nagyanyád szinte biztosan meghal azelőtt, hogy te meghalnál, akkor is, ha a Föld nem pusztul el, és akkor is, ha semmi probléma nem történik az emberi civilizációval, azaz az elvesztésükkel mindenképp szembe kell nézned előbb-utóbb.
Szóval ennek szerintem semmi köze nincs se a földhöz, se a világvégéhez, te a veszteségtől félsz és szorongasz - persze ettől mindenki fél, de nálad ez kóros mértékű.
Szóval ja, pszichológus.
Sokszor hatalmába kerített az érzés, gondolat, hogy az emberi önzés, tudatlanság következményeként, hányféleképpen okozunk szenvedést az élővilágnak.
Önmagam sem tartom különbnek és megérdemlem a sorsom.
Aztán a hetekben kezdett el igazán tudatosulni, hogy azon leszek, hogy tájékozottabb legyek, környezetet tisztelően, kímélőbben viselkedjek (szemétszedés, gondoskodás az állatokról, tudatos vásárlás, odafigyelés stb.), így csökkentsem a károkozást.
Én, személy szerint, ennyit tudok tenni. Világot úgy sem lehet megváltani, mert amit látunk, tapasztalunk, az egy szellemi fejlődési vonal.
Jó lenne, ha oktatnák az értékelemzést az összes iskolában, különböző témákon keresztül gyakorolva mindaddig, amíg készséggé nem válik.
Azért, hogy az igazi értékek, a józanság, a racionalitás visszakerüljön az életünkbe.
Fontos lenne politikai szinten is a környezetvédelem előtérbe helyezése és a pozitív propaganda (média stb.) a jelenlegi haszonlesés, korrupció, nulla szakmai hozzáértés, feszültségkeltés, természet figyelmen kívül hagyása helyett.
Viszont ehhez kellene a politikusok felé a társadalmi nyomásgyakorlás.
Ezért kellene oktatni már általános iskolától kezdve a politika ismeret és érdekérvényesítési tantárgyat.
Kedves kérdező!
Neked is a fentieket tudom ajánlani.
Csak az önmegújulás, cselekvés, hozzáállás és az elfogadás, türelem segít.
"tervezek beszélni pszihológussal"
Ez egy igen jó ötlet, ugyanis szerintem a problémád nem a Föld sorsában gyökerezik. Mindenképpen keress fel pszichológust, vagy inkább pszichiátert, mert a saját érdekedben a valódi okot mielőbb diagnosztizálni és kezelni kell.
Sajnos, a kérdező joggal fél. És persze, nem a Föld, mint bolygó pusztulásától, hanem az emberi civilizáció pusztulásától, sőt, az élet kipusztulásától a bolygón. Csekély vigasz, hogy az élet, sőt az emberiség sem fog teljesen kipusztulni, túlélők mindig vannak, ám jó lenne, ha megjönne végre az eszünk, és inkább mindannyian azon lennénk, hogy ne következzen be semmilyen katasztrófa.
A politikusoktól, pénzemberektől hiába várnánk, hogy helyes irányba mozdítsák a világot, ők rendkívül rövidlátók, haszonlesők, nem érdekli őket a holnap.
Viszont mi, átlagemberek vagyunk többen. Ha mi másképp viselkednénk, felelősen, visszafogottan, odafigyeléssel, akkor megváltozhatnának a folyamatok. Csak nem szabad azt gondolni, hogy egyedül nem megyek semmire. Mert sok kicsi sokra megy.
Normális vagy, kérdező, jó lenne, ha sokkal többen aggódnának annyira, mint te meg én. Akkor talán még lenne remény a világ számára.
Az átlagemberek többségét is csak a ma érdekli.
MA lesz elég pénz kajára, fűtésre? MA be tudom-e a kölköt íratni az iskolába? MA el tudok menni nyaralni? MA meglesz a telek? Vagy az új telefon?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!