Milyen hormonok szabadulnak fel, amikor ezt érzem?
Figyelt kérdés
Van egy őrülten jó érzés, amitől eufórikus állapotban szoktam lenni. Amikor képes vagyok olyan dolgokat véghez vinni, amiről korábban azt hittem, hogy nem tudom. Pl. egy félelmetes helyzetben bátran viselkedni vagy egy olyan feladatot elvégezni, amiről őszintén szólva nem nagyon hittem, hogy meg tudom csinálni. Ezek után napokig a fellegekben járok. Mi az a hormon, ami ilyenkor felszabadul? Endorfin, szerotonin, dopamin vagy mi? Valaki ért ehhez?2022. aug. 6. 20:16
2/11 A kérdező kommentje:
1-es Tényleg. Köszi. :)
2022. aug. 6. 20:22
3/11 anonim válasza:
Ez már egy kicsit mániának is tűnik.
4/11 A kérdező kommentje:
3-as Voltam orvosnál, nincsen sem mánia, sem bipoláris zavar semmi. Egyszerűen csak imádom azt az érzést, amikor olyan dolgokat érek el, amiről nem is feltételeztem, hogy képes vagyok rá.
2022. aug. 6. 20:37
5/11 anonim válasza:
Nem csak az adrenalin (mert az csak "starter", bele is halnál, ha állandóan pörgetne..), hanem az összes többi együtt.
6/11 A kérdező kommentje:
5-ös És mi a nevük az összes többinek?
2022. aug. 6. 20:53
7/11 anonim válasza:
Amiket írtál is, "boldogsághormonok"; Endorfin, szerotonin, dopamin (és bizonyos esetekben oxitocin).
8/11 A kérdező kommentje:
Köszi. Oxitocinról még nem hallottam, de rákeresek. :)
2022. aug. 6. 21:02
10/11 anonim válasza:
Az oxitocin összehúzza a simaizmot, és ezzel elősegíti a szülést/szoptatást, valamint a kötődésben van még szerepe.
Ehhez a hipomán állapothoz nem nagyon járul hozzá. Amúgy én csak azért feltételeztem a mániát, mert teljesen normális, hogy örülünk, amikor valamilyen sikert érünk el (ez pl. a dopamin miatt van, ami a jutalmazási központ hormonja), de nem járunk napokig a "fellegekben".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!