A Pszichológia maga gyárthatja a problémákat,hogy legyen munkahelyük?
Nem tudom jól egy kérdésben megfogalmazni.
Amíg nem volt pszichológia,pszichológus,stb addig,hogy oldották meg az emberek a gondjaikat?
Elképzelhető,hogy maga a szakma gyártja a problémákat,betegségeket, hogy ezzel munkahelyet s megélhetést teremtsenek saját magának?
Egyre több a kezelni való bajunk a szakma szerint és minden évben bővül a lista.
És minden apró-cseprő gonddal egy szakemberhez kellene fordulnunk. ( az már más kérdés, hogy ténylegesen segítenek-e vagy inkább csak a pénzért csinálják és ejtenek vagy kihasználnak minket)
Azért van ennyi bajunk,hogy legyen nekik munkájuk? Tényleg mindennel hozzájuk kell menni még ha nem is segítenek?
Régen ezt, hogy oldották meg?
4,Úgyhogy igen, ilyen értelemben "a szakma gyártja" az újabb betegségeket, de így fejlődik a tudomány, ez a dolga a szakmának
Ezt értem,de nem lehet,hogy azt is betegségnek és lelki problémának tartják amit nem kellene? Csak azért,hogy nagyobb szükség legyen rájuk. egyszerűen keresletet generálnak a szakmára, munkahelyet teremtenek maguknak. Azt a látszatot kelti,hogy ők nagyon fontos munkát végeznek és szükség van rájuk.
Nem baj az ha van probléma inkább az hogy a szakma a problémát, a gondot betegségnek tartja. Nem tudom ez érthető-e. A kettő szerintem nem ugyan az.
Arról már nem is beszélve,hogy sok a szakember és hát az olcsó húsnak híg a leve.
Nem tudok egy ilyen ,,betegséget" sem mondani,de számomra simán belefér, hogy a bolhából elefántot csinálnak némi haszonért cserébe. Hogy igazolják szükség van rájuk.
6, Értem,hogy ilyesmivel lehet hozzájuk fordulni,de pl az önbizalmon való szakszerű segítsége nem egy felfúj lufi,nesze semmi fog meg jól?
Ugyan úgy tálalják,hogy segítenek,de tényleg kap is valamit az ember a pénzéért? Hogy ez ilyen porhintés,hogy segít,mert ez kell a szakma i előmenetlehez,de valójában nem kap semmit.
7. Úgy tudom, hogy ez lényegében a pszichiátria. A Szendi Gábor nagyon jól megfogalmazza ezt az egyik könyvében.
Értem,hogy Freudnak volt türelme ezzel foglalkozni,de nem lehet,hogy a szakma a kezdeti sikereken felbuzdulva ma egyre több mindet tart kezelni valónak és tereli be az embereket magához?
Nekem is az tűnt fel,hogy ahogy kiszorult a vallás úgy terjed el a pszichosegítség.
Nem gyártja sztem sem. Mondjuk pszichologiaban tobbfele terulet van, iskolapszichologus, tanacsado, klinikai, bunugyi stb(?).
Nem ismerem teljesen a lehetosegeket a teruleten.
Azzal en sem ertek egyet, hogy mindenki menjen pszichologushoz, akarmilyen problemaval. Az emberi elet tele van kuzdelmekkel, gyerekkori rossz elmenyekkel, tragediakkal, hangulatingadozassal, nehez idoszakokkal. Egy bizonyos szinten ezeket a bajokat le tudja gyozni az emberi elme, tul tud jutni rajtuk, csak ido kell hozza.
Viszont szemelyes tapasztalatbol tudom, hogy vannak komoly problemak, amiket nem lehet legyozni sajat erobol, mert a gondolkodasbeli kulonbsegeket eredmenyez, ami megakadalyoz abban, hogy onerobol lenduljunk tul. Regen is voltak egyebkent depresszios emberek, ptsdsek, szemelyisegzavaros emberek, stb....meg letezett megoldaskent a lobotomia.
Egyebkent ezert van manapsag ekkora sorbanallas pazichologusoknal, mert sok ember keptelen onreflektalni es onerobol tullendulni es valtoztatni onmagan, foglalkoznj onmaga megismeresevel otthon onerobol. Ehhez nem kell pszichologus. Nekem ezek reg megvoltak mikor odakerultem, hogy terapia, meg diagoltak. A baj ott van, mikor tudod mi miert es akkor se tudod magadban gondolkodassal helyretenni az erzeseidet es a viselkedesedet.
"Amíg nem volt pszichológia,pszichológus,stb addig,hogy oldották meg az emberek a gondjaikat?"
Beszélgettek, kocsmáztak, veszekedtek, verekedtek, dolgoztak, sportoltak, lefoglalták magukat valamivel, társas események is voltak, …
A civilizáció gyártja a betegségeket. "Nem szaladgálunk a pampákon, kis közvetlen csoportokban, hanem szögletes barlangokban nézünk villogó képeket mozdulatlanul, elzárva a többi embertől." E mellett a jövő tök kiszámíthatatlan.
régen is voltak pszichés problémák, lehet hogy akkor azokra semmilyen megoldás nem született, simán csak végig szenvedte az életét az illető, vagy öngyilkos lett.
Kérdező! Ajánlom figyelmedbe #10 kommentjét. Úgy tűnik, ezt elengedted a füled mellett. Talán nem akarod, hogy megkérdőjelezze valaki az elméletedet?
Kérdést tettél fel és nyitott vagy az eszmecserére, vagy önmegerősítést keresel?
17, Nem önmegerősítést keresek. Véleményeket várok.
Szép amit a 10-es írt bár van amit másképp látok. Mert megtapasztaltam.
"Amíg nem volt pszichológia, pszichológus, stb,, addig hogy oldották meg az emberek a gondjaikat?"
Az okt. 21. 15:50-kor válaszoló (most épp) 14-es nagyon jól mondta, csak nem hangsúlyozta ki belőle az egyik legfontosabbat: az, hogy verekedtek, azaz fizikai erőszakot is alkalmaztak egymás ellen az emberek, miközben ma már a szóbeli erőszak is társadalmilag elítélt, azzal együtt, hogy az is igaz, hogy amióta nem mindenki krumplit kapál a földön, azaz nem mindenki fizikai munkát végez, tényleg több a szabadidő és tényleg az könyvolvasás csökkenésével nincs hol levezetni a fölösleges testi-lelki energiákat.
Régen társadalmilag is elfogadottabb volt a gyerek- meg asszonyverés, a kocsmai verekedések még ma is azok, pedig nem kéne, hogy az legyen, beszéljétek meg, beszéljétek ki, haha, sosem lesz olyan szerintem, bár ki tudja!
Úgy találtam erre a kérdésre, hogy bennem is felmerült már és majdnem én tettem föl!
Tök logikus kérdés és tök jók a válaszok is! A mai napig is el szoktam azon andalogni, hogy vajon segít-e egyénnek az, ha nevet adnak valami lelki vagy agyi nyavalyájának. És tudom, hogy ember- és helyzetfüggő a pszichológia válasza.
Van a bébiszitter szinten tartott pszichológus, főleg Amerikában, amire nem mondom azt, hogy nem hasznos, hiszen mindenkinek jól esik az mindig, ha van valaki, aki meghallgat és ítélkezés, kritizálás, cinizmus meg erőszak nélkül egyszerűen csak meghallgat. Írom ezt úgy, hogy magam is voltam olyan terápián már, ami szerintem semmit sem ért, de mi alapján lehet ezt megmondani, hiszen nincs kontrollcsoport belőlem, belőlem csak egy van, ergo tán tényleg jobb most nekem, mint előtte volt. Írom ezt arra, hogy szerintem sosem fölösleges.
Az meg, szerintem jó, hogy mindennek nevet adunk újabban, ez szokta felvetni bennem ezt a kérdést. Pl. társadalmi fóbia, mondta egy barátom, aki mindig nálunk vacsorázott hétvégente, amíg meg nem hívtam mást is, és akkor nem volt hajlandó kijönni a konyhából erre hivatkozva, amiről még életemben nem hallottam, aztán persze utánaolvastam, ó, de jó, ilyen is van, tudja magáról, rátámaszkodhat, társadalmi normákat megdöntve, hogy mind egy asztalnál együnk, oké, akkor legyél te most a különleges, speciális, lelki beteg.
És ha nem kapott volna ilyen diagnózist vagy tán öndiagnózist, hogy szerinte négy ember már túl sok neki? El szoktam merengeni azon, hogy tényleg, száz éve vagy még régebben mi történt volna egy ilyen helyzetben? Ha nemesek vagyunk vagy mind csóró földművesek? Az utóbbi társaságnál kapott volna két taslit, sírna és ott ülne az asztalnál az illető is. A nemeseknél meg jogfosztással lenne zsarolva, gondolom.
Szóval tökre egyetértek a kérdéseddel és bennem is rendszeresen fölmerül, azzal együtt, hogy szerintem a pszichológia egy eszköz, tudomány is, de annyiban áltudomány, hogy hinni kell benne, hogy működjön. Bár vannak eszközei, amely egyértelműen leíróak, tehát így meg tudomány. Voltam olyan terápián is, amely nagyon is segített, tehát én hiszek a pszichológia eszközeiben, pláne abban, hogy ha mindenki tanulna.
Nagyon tetszett egy vagy több válaszolótól is az olvasás fölemlegetését. Ez tényleg annyira igaz, hogy elmondani sem tudom!!! Azért imádtam régen én is regényeket olvasni, amiért manapság inkább sorozatokat nézünk, mert a szereplőkkel azonosulva dolgozhatjuk föl a saját feszültségeinket. A könyvek mégis jobbak, mert több az önelemzés, elmélkedés, önanalizálás lehetősége benne, és hogy hiányzik nekem is az olvasás!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!