Van olyan, akinek csak traumája van?
Értsd: A feldolgozás és a poszttraumás között van valami lépcsőfok? Ami olyan, hogy megkeseríti az illető életét -> Rémálmok, emlékbetörések meg rosszullétek viszont nem annyira gyakori, hogy az PTSD legyen vagy valami ilyesmi?
Van közte valami?
Én olyan traumára gondolok, ami például nemi erőszak miatt keletkezik.
Nem gyászra.
Van.. szemem elott verte anyamat a bedrogozott csavoja majd 12 evesen elzavart anyam otthonrol mentem apamhoz majd aztan o is elzavart 17 evesen 2 szer is
Megnyulik ehhez vissza egy csomo minden de roviden ennyi most itt vagyok 20 évesen
Soha nem hevertem ki de nem is okoz problemat a hétkoznapokba csak neha ha rajuk gondolok egy par perce elgondolkodok ennyi
20/f
Nekem C-PTSD-m van. Gyerekkorból hozom. Nincs feldolgozatlan traumám, csak olyan, ami személyisegfejlődésemre hatással volt. Pl következményes negatív énkép, szorongás társas helyzetekben, hasonló szituációkra érzékenyen reagálás, bizonyos helyzetek, szituációk kerülése, indulatkezelési nehézségek stb.
Lényegében C-PTSD eredetű a borderline/érzelmileg labilis személyiségzavarom. Ez a személyiségzavar gyakran gyerekkoron átívelő traumatizáló élmények hatására alakul ki. Ritkábban nincs ilyen, genetikai eredetű.
Mivel nincs feldolgozatlan traumám, így nem traunafeldolgozásra fókuszál a terápiám. Sématerápuára járok, aktiválódó hibás sémamódok helyett alakítunk ki adaptívabbat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!