Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van olyan, akinek csak traumáj...

Van olyan, akinek csak traumája van?

Figyelt kérdés

Értsd: A feldolgozás és a poszttraumás között van valami lépcsőfok? Ami olyan, hogy megkeseríti az illető életét -> Rémálmok, emlékbetörések meg rosszullétek viszont nem annyira gyakori, hogy az PTSD legyen vagy valami ilyesmi?

Van közte valami?

2022. júl. 5. 14:27
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Én olyan traumára gondolok, ami például nemi erőszak miatt keletkezik.

Nem gyászra.

2022. júl. 6. 17:43
 12/15 anonim ***** válasza:
Hát mondjuk ilyen jellegű esetben lehetnek poszttraumas epizódok, nem tudom van-e rá szakkifejezés. Sajnos az ilyen jellegű bántalmazás nagyon mélyen sebzi meg a szemelyiseget. Talán hasonló lehet ahhoz, mint ami a katonákkal történt a háború után.
2022. júl. 6. 20:32
 13/15 anonim ***** válasza:
Ez is egyéni. Mindenki másképp reagál. Rengeteg múlik azon honnan jött az ember, milyen körülmények között nevelkedett, van e mellette tamogató közeg. Nem mindenkinek lesz ptsdje ettől sem. Vannak nagyon erős lelkületű emberek.
2022. júl. 6. 21:19
 14/15 anonim válasza:

Van.. szemem elott verte anyamat a bedrogozott csavoja majd 12 evesen elzavart anyam otthonrol mentem apamhoz majd aztan o is elzavart 17 evesen 2 szer is

Megnyulik ehhez vissza egy csomo minden de roviden ennyi most itt vagyok 20 évesen

Soha nem hevertem ki de nem is okoz problemat a hétkoznapokba csak neha ha rajuk gondolok egy par perce elgondolkodok ennyi

20/f

2022. júl. 8. 01:44
 15/15 anonim ***** válasza:

Nekem C-PTSD-m van. Gyerekkorból hozom. Nincs feldolgozatlan traumám, csak olyan, ami személyisegfejlődésemre hatással volt. Pl következményes negatív énkép, szorongás társas helyzetekben, hasonló szituációkra érzékenyen reagálás, bizonyos helyzetek, szituációk kerülése, indulatkezelési nehézségek stb.

Lényegében C-PTSD eredetű a borderline/érzelmileg labilis személyiségzavarom. Ez a személyiségzavar gyakran gyerekkoron átívelő traumatizáló élmények hatására alakul ki. Ritkábban nincs ilyen, genetikai eredetű.

Mivel nincs feldolgozatlan traumám, így nem traunafeldolgozásra fókuszál a terápiám. Sématerápuára járok, aktiválódó hibás sémamódok helyett alakítunk ki adaptívabbat.

2022. júl. 24. 10:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!