Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Létezhet olyan, hogy bizonyos...

Létezhet olyan, hogy bizonyos szorongások és fóbiák napról napra egyre jobban felszívódnak?

Figyelt kérdés
nekem 2 féle szorongásom van és mostanában mintha felszívódtak volna mert főként emberek között van jelen de, egészen jól elvagyok közöttük szorongás nélkül pedig régóta van és pszichológusnál se voltam. Mitől szívódhat fel ilyen erős szorongás magától? Környezetváltozás nem ért így az nem ok. Persze jelen vannak de nagyon érződik hogy csökken a szorongás ez által.

2022. ápr. 14. 09:17
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Persze. A szorongás nem vmi misztikus kívülről érkező dolog, hanem az idegrendszer állapotát jelzi. Ha vki megnyugszik, ellazul, akkor a szorongás is csökken. Ha meg feszültebb, idegesebb, akkor a szorongás is felerősödik.

Mondok konkrét példát. Ha egy agorafóbiás 5x elmegy a boltba, és semmi különösebb baja nem lesz közben, akkor valószínűleg enyhülni fog a szorongása. De ha közben átél 2 pánikrohamot, meg mondjuk egyszer megtámadják a parkolóban, és még egy kisebb balesete is lesz nagy idegességében, akkor garantált, hogy még jobban fog szorongani utána.

2022. ápr. 14. 09:37
 2/3 anonim ***** válasza:

Nekem is hasonló van. Engem nem diagnosztizáltak, pszichológushoz járok szorongás miatt, de komolyan nem tudom hova tenni, hogy néha tökre szorongok és minden bajom van, máskor meg laza vagyok, pedig semmi konkrét dolog nem történik, nincs környezetváltozás sem, semmi.

Például most egy olyan 2 hete tök rendben van minden, a szorongás miatti testi tünetek sem jelentkeznek (hányinger, étvágytalanság nincs, normálisan eszem végre), sokkal nyugodtabban tömegközlekedem (míg korábban azon stresszeltem, ha tudtam, hogy aznap mennem kell valahova), elmentem haláli nyugodtan vizsgázni, mikor máskor egy jelentéktelen vizsga miatt túlstresszeltem magam...

Azt nem mondom, hogy agorafóbiás voltam, de volt egy olyan időszakom, amikor arra utaló tüneteim voltak, szinte nem mertem egyedül lemenni az utcára, kerültem az ilyen helyzeteket, amikor meg muszáj volt, szorongtam. Most ez sincs, gond nélkül elmegyek a boltba, már bementem a városba is messzebbre, sokkal gyakrabban mozdulok ki és kifejezetten mehetnékem van, míg eddig csak akkor mentem ki, ha muszáj volt.

2022. ápr. 14. 11:13
 3/3 anonim ***** válasza:

lehet étrend, vagy vitamin változás, esetleg valahogy átkattant, vagy feldolgoztad.

Én általában nem mertem megszólítani lányokat. Kivéve, ha előtte feldühödtem. Ez most nem tudom, hogy jön ide, kb hogy bármi okozhatja a létrejöttét, és az elmúlását.

A túl sok csoki és cukor adott pillanatban lehet jó, de nálam időnként iszonyú pánikot okozott. Agorafóbia, pánik idegen emberek között, féltem a holdtól, meteorbecsapódástól, mindentől. Durva korszak volt.

Valamelyest csökketnt magától is, de a legeslegvégén mégis csak a pszichiátrián kötöttem ki.

2022. ápr. 15. 13:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!