Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Bipoláris betegek, milyen...

Bipoláris betegek, milyen tesztekkel állapították meg a betegségeteket?

Figyelt kérdés
Szóval én is bipoláris vagyok. 2016-ban egy magánorvos (ő volt már a harmadik orvosom, szorongás miatt fordultam az első kettőhöz) diagnosztizálta nálam a bipoláris betegséget, mindenféle teszt nélkül. Azóta voltam x magánorvosnál ill. most már egy ideje sztk-ba járok, voltam pszichiátrián is. Egyetlen egy magánorvos csinált tesztet, azon nem voltam bipoláris. :) Szóval "kicsit" elbizonytalanodtam.

2022. márc. 21. 21:13
 1/10 anonim ***** válasza:
91%
500kerdeses teszt volt.de be voltam gyogyszerezve.lehet ma már nm is lennék beteg..gyakorlott pszichiáter amúgy nagy pontossággal állapit meg diagnózist.de van sok fajta orvos ,ezért jobb ha több lát.de pl.nalam ha nm alszok aznap kuka.szoval a pillanatnyi állapotodat mérik meg.de tuti van angolul is sok teszt.en tiktokon is követtem külföldi pszichiátereket.
2022. márc. 21. 21:32
 2/10 anonim ***** válasza:
93%
Semmiféle teszt nem volt. Első alkalommal rögtön megkaptam a bno kódot hogy bipoláris zavar és a gyógyszert is.
2022. márc. 21. 21:36
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

1

MMPI teszt volt? Azt én is csináltam, az alapján borderline-nak diagnosztizáltak évekkel korábban a Tündérhegyen (ahol kb. mindenkit borderline-nak diagnosztizálnak).

2

Akkor az elmondásod alapján? És hány éves voltál akkor? Szerinted jó a diagnózis?

2022. márc. 21. 21:41
 4/10 anonim ***** válasza:
86%

Szerintem a borderline és a bipoláris diagnózis elég hasonló ahhoz, hogy időnként még az orvosok sincsenek egy véleményen. Az egyik ezt állapítja meg, a másik azt. Van olyan is, akire mindkét diagnózis ráillik.

De a borderline a személyiség egészét érintő zavar, tehát jobban befolyásolja az ember kapcsolatait, stb., és a hangulatváltozások nem olyan periodikusak és jól elkülöníthetőek, mint a bipoláris zavarnál. De azt olvastam, hogy van a bipolárisnak is olyan változata, ahol akár egy napon belül is, vagy pár napon belül mennek végbe a hangulatingadozások.

Én sem tudom, hogy mit gondoljak erről. Nekem mindenhol csak borderline diagnózist adtak, max. a gyógyszerfelírás miatt írták rá a papíromra a bipoláris kódot, de én elkezdtem megfigyelni magamon párszor hipomán tüneteket, és később elmeséltem a tüneteimet a pszichiáteremnek, aki azt mondta, hogy ez lehetett enyhébb mániás epizód (hipománia), pedig ő "sima" depressziós epizód kódot írt a borderline mellé régebben.

2022. márc. 21. 22:43
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Engem ezzel a rorschac (nem tudom hogy írják xd)/ pacás teszttel mentek a biztosra. Meg talán valami Szondi tesztet is csináltak. Igazából én ezekben a tesztekben nem hiszek, viszont abban hogy bipoláris vagyok abban igen, mivel észlelem az összes tünetét magamon.

Ha esetleg jól tudsz angolul:

Idrlabs bipoláris spektrum teszt (van borderline-os is). Én ha elbizonytalanodok a diagnózisomban ezt töltöm ki és látom, hogy ahham valószínű nem tévedett a doki. Persze, ezek a tesztek nem egyenértékűek egy diagnózissal, csak látom, hogy valami nagyon nem okés velem, aztán megnyugszom és beletörődök újra a diagnózisba xd.

2022. márc. 22. 11:23
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszi! Ahha, a rorscach-ot én is csináltam meg a szondit is, csak egyiknek sem tudom az eredményét. :))

Igen, jól tudok angolul, megnézem, amit ajánlottál.

2022. márc. 22. 11:37
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
A diagnosztizálás érdekes kérdés. Nekem többen mesélték hogy úgy kaptak diagnózisokat meg gyógyszert hogy volt egy rövid konzultáció egy pszichiáterrel, aki akkor látta őket először. (Gondolom ez TB-s ellátás volt, nagy leterheltségű pszichiáterekkel, de ezt akkor sem gondolom mentségnek vagy enyhítő tényezőnek. Ha nem vagyok benne biztos visszahívom még egy alkalomra...de ez már egy másik téma) Szóval szerintem sokan így lehetnek félrediagnosztizálva, aztán ha valahol több időt töltenek akkor kiderül hogy ja, amúgy ez borderline nem bipoláris. Nekem anno írt bipoláris diagnózist (valamelyik típust, már nem tudom) a pszichiáterem az ambuláns lapomra, elmagyarázta hogy azért, mert így kaphatom támogatottan a gyógyszeremet, mert borderline-ra nincs törzskönyvezett gyógyszer, viszont ha ellenőrzés van akkor ott van a "megfelelő" diagnózis. És ezzel nem üti meg senki a bokáját, mert nagyon hasonlóak. De ez valami enyhébb formája volt, a hipomániás kombináció.
2022. márc. 23. 11:32
 8/10 anonim ***** válasza:
94%
De volt egy barátnőm, akinek súlyosabb volt a bipoláris zavara, nála ez egyértelmű volt, mert hónapokon át tartó mániás epizódjai is voltak. Szóval az enyhébb eseteknél szerintem emiatt keverhetik. Viszont én sokszor láttam, hogy csomóan jönnek hogy bipolárisok, meg "mániás" szakasza van, aztán rohadtul szó sem volt erről csak random fel lett dobva valamitől... szóval szerintem benne lehet az is, hogy ilyen rövid konzultációk alkalmával amikor nem ismer a pszichiáter akkor lehet hogy amit a páciens elmond és nem szándékosan de torzítja a valóságot abból is levon téves következtetést, felírja a gyógyszert aztán menjél mert már öten várnak utánad.
2022. márc. 23. 11:37
 9/10 anonim ***** válasza:
4-es vagyok. Szerintem is a hipomániát nehezebb megkülönböztetni a borderline-tól, és könnyebben összekeverhető a kettő, de elvileg olyan is létezik, hogy mindkettő van valakinek. Mi az, ami alapján a bipoláris zavar teljesen kizárható?
2022. márc. 23. 14:28
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

5

Megcsináltam a teszteket, egészen tetszettek. Azért mondjuk minél többet gondolkozom rajta, annál jobban felszívom magam, hogy mégis miért nem csinálják meg akár az sztk-s, akár a magán dokik azt a tesztet, amit velem az egyik magán doki megcsináltatott? 30 kérdés volt rajta és nagyon jó kis teszt volt.

7

"Nekem anno írt bipoláris diagnózist (valamelyik típust, már nem tudom) a pszichiáterem az ambuláns lapomra, elmagyarázta hogy azért, mert így kaphatom támogatottan a gyógyszeremet, mert borderline-ra nincs törzskönyvezett gyógyszer, viszont ha ellenőrzés van akkor ott van a "megfelelő" diagnózis. És ezzel nem üti meg senki a bokáját, mert nagyon hasonlóak. De ez valami enyhébb formája volt, a hipomániás kombináció."

Igen, van a bipoláris 1 (a "fent" szakaszban mánia van), ami a súlyosabb forma és a bipoláris 2 (a "fent" szakaszban hipománia van), ami az enyhébb.

Nekem biztos, hogy nem a gyógyszerezés miatt adták meg a bipol diagnózist, hanem azért, mert tényleg volt egy hipomániás és egy mániás epizódom is. De bőven 40 éves kor fölött lettem diagnosztizálva és nálam gyógyszer váltotta ki és az elmúlt 6 évben "csak" kétszer jött elő mánia ill. hipománia. Szóval valahol nyilván az vagyok, csak elbizonytalanít, hogy miért ilyen későn jött elő meg hogy ha nem kaptam volna azt a gyógyszert, ami előhozta, akkor nem is lennék az meg hogyhogy ilyen "ritkán" kerülök depresszióból (hipo)mániába és (hipo)mániából depresszióba.

(A wiki szerint a klasszikus bipoláris zavarban évi 4 hangulatingadozási fázis váltás van.)

2022. márc. 23. 17:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!