Bipoláris betegek, milyen tesztekkel állapították meg a betegségeteket?
Köszönöm a válaszokat!
1
MMPI teszt volt? Azt én is csináltam, az alapján borderline-nak diagnosztizáltak évekkel korábban a Tündérhegyen (ahol kb. mindenkit borderline-nak diagnosztizálnak).
2
Akkor az elmondásod alapján? És hány éves voltál akkor? Szerinted jó a diagnózis?
Szerintem a borderline és a bipoláris diagnózis elég hasonló ahhoz, hogy időnként még az orvosok sincsenek egy véleményen. Az egyik ezt állapítja meg, a másik azt. Van olyan is, akire mindkét diagnózis ráillik.
De a borderline a személyiség egészét érintő zavar, tehát jobban befolyásolja az ember kapcsolatait, stb., és a hangulatváltozások nem olyan periodikusak és jól elkülöníthetőek, mint a bipoláris zavarnál. De azt olvastam, hogy van a bipolárisnak is olyan változata, ahol akár egy napon belül is, vagy pár napon belül mennek végbe a hangulatingadozások.
Én sem tudom, hogy mit gondoljak erről. Nekem mindenhol csak borderline diagnózist adtak, max. a gyógyszerfelírás miatt írták rá a papíromra a bipoláris kódot, de én elkezdtem megfigyelni magamon párszor hipomán tüneteket, és később elmeséltem a tüneteimet a pszichiáteremnek, aki azt mondta, hogy ez lehetett enyhébb mániás epizód (hipománia), pedig ő "sima" depressziós epizód kódot írt a borderline mellé régebben.
Engem ezzel a rorschac (nem tudom hogy írják xd)/ pacás teszttel mentek a biztosra. Meg talán valami Szondi tesztet is csináltak. Igazából én ezekben a tesztekben nem hiszek, viszont abban hogy bipoláris vagyok abban igen, mivel észlelem az összes tünetét magamon.
Ha esetleg jól tudsz angolul:
Idrlabs bipoláris spektrum teszt (van borderline-os is). Én ha elbizonytalanodok a diagnózisomban ezt töltöm ki és látom, hogy ahham valószínű nem tévedett a doki. Persze, ezek a tesztek nem egyenértékűek egy diagnózissal, csak látom, hogy valami nagyon nem okés velem, aztán megnyugszom és beletörődök újra a diagnózisba xd.
Köszi! Ahha, a rorscach-ot én is csináltam meg a szondit is, csak egyiknek sem tudom az eredményét. :))
Igen, jól tudok angolul, megnézem, amit ajánlottál.
Köszönöm a válaszokat!
5
Megcsináltam a teszteket, egészen tetszettek. Azért mondjuk minél többet gondolkozom rajta, annál jobban felszívom magam, hogy mégis miért nem csinálják meg akár az sztk-s, akár a magán dokik azt a tesztet, amit velem az egyik magán doki megcsináltatott? 30 kérdés volt rajta és nagyon jó kis teszt volt.
7
"Nekem anno írt bipoláris diagnózist (valamelyik típust, már nem tudom) a pszichiáterem az ambuláns lapomra, elmagyarázta hogy azért, mert így kaphatom támogatottan a gyógyszeremet, mert borderline-ra nincs törzskönyvezett gyógyszer, viszont ha ellenőrzés van akkor ott van a "megfelelő" diagnózis. És ezzel nem üti meg senki a bokáját, mert nagyon hasonlóak. De ez valami enyhébb formája volt, a hipomániás kombináció."
Igen, van a bipoláris 1 (a "fent" szakaszban mánia van), ami a súlyosabb forma és a bipoláris 2 (a "fent" szakaszban hipománia van), ami az enyhébb.
Nekem biztos, hogy nem a gyógyszerezés miatt adták meg a bipol diagnózist, hanem azért, mert tényleg volt egy hipomániás és egy mániás epizódom is. De bőven 40 éves kor fölött lettem diagnosztizálva és nálam gyógyszer váltotta ki és az elmúlt 6 évben "csak" kétszer jött elő mánia ill. hipománia. Szóval valahol nyilván az vagyok, csak elbizonytalanít, hogy miért ilyen későn jött elő meg hogy ha nem kaptam volna azt a gyógyszert, ami előhozta, akkor nem is lennék az meg hogyhogy ilyen "ritkán" kerülök depresszióból (hipo)mániába és (hipo)mániából depresszióba.
(A wiki szerint a klasszikus bipoláris zavarban évi 4 hangulatingadozási fázis váltás van.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!