Hogyan lehet feldolgozni a gyászt?
Sajnálom! Nem voltam hasonló helyzetben..
Közhely, de csak az idő segít. Neked feladatod, hogy a 3 gyereket magad elé helyezd, és őket támogasd, ez lehet segít, de akár plusz teher is. Merj segítséget kérni családtól, barátoktól, és lehet, hogy pszichológus is kellene, nem akkor kell menni, amikor úgy érzed, hogy összecsapnak a hullámok feletted.
A facebookon van egy csoport Lótuszok néven fiatal özvegyeknek, ahhoz csatlakozz. Vannak a Nappfogyatkozás Egyesület szervezésében gyászfeldolgozó csoportok online is. Mikor halt meg?
Építs a család támogatására, és ne akard siettetni a megnyugvást. Bármit érzel, az normális. Olvass gyásszal foglalkozó könyveket, pl Gyógyulás a gyászból, Vigasztalódás a gyászban. Ne rejtsd el az érzelmeidet, szabad sírni, nem kell sziklaerősségűnek lenni. Annyira azért kell, hogy el tudd látni a feladataidat.
Én konkrétan ismerek egy gyászfeldolgozásban segítő szakértőt.
(De most későn este nem merném megkérdezni a mobilján, hogy küldhetek-e neki érdeklődőt - legfeljebb holnap napközbe.)
Ha Budapesti vagy, akkor biztosan tudom őt ajánlani, mert nem kell sokat utazni hozzá. Nagyon víg kedélyű, mosolygós hölgy, meg lehet nyugodni már pusztán a kisugárzásától.
Esetleg még a 116-123-as telefonszámot tudom ajánlani nagyon gyors tűzoltásnak - éjjel-nappal hívhatóak ingyenesen, de lehet nekik online is írni.
Esetleg a Délután Alapítványra keress rá, bár ők este 21 óráig elérhetőek, így már csak holnap tudsz velük beszélni. Írni ettől még lehet nekik is online. Református lelkisegély segíthet.
Esetleg egyházi személyek tudnak még segíteni gyászfeldolgozásban. Szokott lenni mentálhigiéné szakemberük - több is - akik online fogadnak mostanában a vírus miatt (ferences rend "kilátója".)
Adósságkezelésben pedig a családsegítő szolgálat tud segíteni a szociális munkásaikkal, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál szokott lenni a legemberségesebb bánásmód.
Remélem, egy nagyon picit tudtam segíteni. Ja, és őszinte részvétem! :(
Ui: ha jogi segítségre van szükség, akkor a területileg illetékes jogi segítségnyújtó osztályt tudom ajánlani. Én maximálisan elégedett voltam velük szinte minden egyes alkalommal...
Uh!Hát változó kinek mi segít! Van akinek ki kell adni magából, kibeszélni!
De van akit nem érdemes zavarni a gyászban, mert csak rontasz a dolgokon!
Nehéz lehet erősnek maradni, mikor elveszíted azt akit a legjobban szeretsz, de közben a gyerekeknek pedig, csak Te nyújthatsz támaszt, segítséget!
Hát, idő kell hozzá!
Sok erőt!
Most olvasom az előző kommenteket, mert amíg írtam, nem láttam, hogy már válaszolnak mások is.
Igen, a "Gyógyulás a gyászból" című könyv létezését legelőször ettől a kedves hölgytől tudtam meg még 2012. elején, akit legelőször ajánlottam a válaszomban. (A gyászfeldolgozás folyamatához szakértő hölgyet.)
3-as válaszoló voltam.
Ez borzalmas, részvétem.
Nekem 10 éve halt meg családtag és bár feldolgoztam, de még mindig nehéz elfogadni, bizonyos élethelyzetek mindig előhoznak vele kapcsolatos érzelmeket. Itt írták már előttem milyen lehetőségeid vannak, érdemes ezeket átgondolni. Adj időt magadnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!