Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichiáter vs pszichológus?Eg...

Pszichiáter vs pszichológus?Egymást szidják.

Figyelt kérdés
Elkezdtem járni mindkettőhöz./Magánúton/.A pszichiáter csak a gyógyszert írja fel,megkérdezi hogy vagyok/frontinról szeretnék leállni/ és már jöhet is a következő "beteg"/pedig magánrendelés/.A pszichológusokról az véleménye ,hogy "bölcsészkaron" végzettek,és az nem oldja meg a problémámat.Viszont a magánpszichológus meg a pszichiátert "szidja",hogy nem kellene gyógyszerrel tömni a beteget,mert az csak a tünetet fedi el.Mi a véleményetek?
2021. dec. 28. 18:02
 1/7 anonim ***** válasza:
90%

Vannak olyan betegsegek, ahol elengedhetetlen a gyogyszer (pl. bipolaris zavar, skizofrenia), a pszichologus nem fogja megoldani a problemat (de attol meg segithet rajta). Vannak olyan helyzetek, mikor nem feltetlen szukseges a gyogyszer (szorongas, enyhe depresszio), mert a mellekhatasaik rosszabbak lehetnek, mint a problema alapbol, es anelkul is meg lehet oldani.

Nekik meg inkabb segiteni kene egymast es osszedolgozni, nem szidni a masikat, mert ez mindkettejuk szakmai inkompetenciajat bizonyitja.

2021. dec. 28. 18:08
 2/7 anonim ***** válasza:
35%

Mindkettőnek megvan a létjogosultsága az életben. Mindent arra kell használni, amire valók.

Engem nem kellett pátyolgatni, nem kellett, hogy okoskodjon valaki, hogy merre tartson az életem. Pszichiáterhez mentem, mert receptet akartam. Kaptam is, első óra után kapásból 3 félét, később 4.-et is. Elkezdtem szedni, sokkal jobban lettem, aztán letettem mindet. El van felejtve. Kihúzott a szarból a sok gyógyszer. Tudtam magamról, hogy a pofázás nálam nem fog működni.

2021. dec. 28. 18:13
 3/7 anonymousreview60 ***** válasza:
100%

#1:+1. Kérdező, mindkettő agyturkászod hülye, de a pszichiátered jobban. Mi a bajod? Mik a tünetek? Javaslom cseréld le mindkettő turkászt, de a pszichiáter mindenképpen! Olyant keress, aki figyelembe veszi, mit mond a pszichológus.

#2: +1. Van olyan, akinél nem hat. Kérdező, ezért kell váltanod, hogy az orvos hozzád alkalmazkodom, ne téged alakítson magához.

2021. dec. 28. 18:34
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Sokat segítene, ha leírnád, hogy milyen tünetekkel fordultál pszichológushoz/pszichiáterhez.

A pszichológusod klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta?

Én is azt javaslom, hogy váltsd le mind a kettőt. Az én pszichológusom mindig azt mondja, hogy egy olyan kliens-terapeuta-pszichiáter háromszögnek kell kialakulnia, ahol mindenki együttműködik mindenkivel, kölcsönösen megbíznak egymásban, és megosztják egymással az információkat. A te esetedben ez egyértelműen nem valósul meg...

(Én a pszichiátert azonnal lecserélném. Igaz, hogy vannak olyan állapotok - pl. bipoláris zavar vagy skizofrénia -, amik csak gyógyszerrel kezelhetőek, de vannak olyan enyhébb esetek is, ahol felesleges a beteget gyógyszerrel tömni, mert a tünetei kezelhetőek pszichoterápiával. A legtöbb esetben a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés kombinációja a legjobb megoldás. A klinikai szakpszichológus és a pszichoterapeuta egészségügyi képzettség, mindketten a mentális betegek kezelését végzik, ezért ostobaság a pszichiátered azon állítása, miszerint a pszichológusok semmit sem érnek...)

2021. dec. 28. 20:31
 5/7 anonim ***** válasza:
16%
Van, hogy szükséges a gyógyszer és van, hogy nem. Ha nem szükéges akkor sem mennék pszichológushoz, inkább beszélgetnék a problémáról baráttal. Pszichiáterhez járok több mint 10 éve. A gyógyszer mindennapos, bipoláris vagyok ergo pszichiáterre va szükségem, ezzel pszichológus nem tud mit kezdeni.
2021. dec. 29. 12:32
 6/7 anonim ***** válasza:

Oh,a pszichológus nekem is ezt mondta, aztán végül mégis elküldött pszichiáterhez...

Mikor pont azért fordultam hozzá, mert a gyógyszerekkel már voltak nem túl jó tapasztalataim.

2021. dec. 31. 04:47
 7/7 anonim ***** válasza:
33%
Pszichologus vagyok. Egyreszt kettos vezetest csak a legritkabb esetben vallalok, ha viszont igen akkor csakis a masik szakemberrel valo konzultacio utan ahol megegyezunk a kpzos iranyban. Ez hogy mindenki mast mond csak karos.
2022. jan. 2. 12:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!