Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Milyen betegseg az, amikor...

Milyen betegseg az, amikor valaki vadol vkt vmel, ami nem tortent meg, es el is hiszi, ugy is emlekszik ra mintha igaz lenne?

Figyelt kérdés
2021. dec. 14. 20:33
 1/10 anonim ***** válasza:
Szelektív memória
2021. dec. 14. 20:38
 2/10 A kérdező kommentje:
Ja igen, 8 eves gyerek. Tortenet: kiakart szaladni az utra, rakialtottam hogy vigyazz. De bem fogtam meg, ket kezem tele volt. Otthon nekem esett hogy en visszafogtam, megrangattam ot es az fajt neki. Regen valoban volt egyszer hasonlo, de mist nem. Megis ufy meseli el es eli meg mintha igaz lenne. Nagyon sok hasonlo dologban is elifordult, nem egyedi eset. Raadasul apjat ugyanez jellemzi
2021. dec. 14. 20:38
 3/10 anonim ***** válasza:
Örökölt bolondsàg
2021. dec. 14. 20:39
 4/10 anonim ***** válasza:
40%
Gyerekeknél ez normális dolog még.
2021. dec. 14. 20:41
 5/10 anonim ***** válasza:
89%
azért 8 évesnél nem normális.
2021. dec. 14. 20:49
 6/10 anonim ***** válasza:
53%

#5 Nekem még a szüleim is mindig máshogy emlékeznek ugyanarra a dologra 😁

Stresszhelyzetben pedig főleg másképp éli meg egy gyerek és egy felnőtt ugyanazt a helyzetet. Én nem gondolom ezt a dolgot problémának, amit a kérdező leírt.

2021. dec. 14. 21:12
 7/10 tornado2 válasza:
9%
Skizofrénia....... többszörös személyiség
2021. dec. 17. 07:52
 8/10 anonim ***** válasza:
73%
Pszichiátriai eset.Teveszme.Szemelyiseg zavar.Klinikai eset kezelni kell
2021. dec. 19. 09:26
 9/10 BetyarKoala válasza:
Teljesen normális, még csak 8 éves. Az enyém olyan emberekre is élénken emlékszik akikkel sose találkozott még így meg sem történt vele 😁. De a faternál ez már nem igazán egészséges. Ez már inkább memória zavarra utal. De még mindig jobb mint egy dissociative amnesia.
2021. dec. 21. 15:34
 10/10 anonim válasza:

Ha aggodalomra ad okot, érdemes lehet elvinni pszichológushoz. Nem feltétlenül kell betegségre gondolni.

Ha az egyik szülőnél is ezt a viselelkedést látja, az hatással van rá is, hiszen a szülőkre példaképként tekinthet, a gyerekek gyakran másolják, utánozzák a szüleiket. Az is elgondolkodtató, hogy az apjánál ez hogyan, mikor, miért alakult ki, mennyire van ennek tudatában. Először érdemes lehet vele beszélni ezekről, valamint a gyerekkel is mindenképpen. Nyugodt, biztonságos körülmények között, nyitott hozzáállással, nyitott végű kérdéseket feltéve (amire nem egy egyszerű igen vagy nem a válasz, ezzel arra ösztönzöd, hogy ő maga fogalmazza meg, mit érez).

Különböző helyzeteket egyébként nagyon máshogy tudunk megélni. Fontos, hogy érvényes legyen a gyerek szemszöge is, hiszen ha állandóan azt tapasztalja, hogy az ő valósága nem valós, az további komoly károkat tud okozni a valóságérzékelésében (nem tud majd olyan hatékonysággal figyelni a megérzéseire, jelekre, nehezen hoz majd döntéseket, mások véleményét kell majd kikérnie, stb). Ez a helyzet azért más kicsit, mert a gyerek a valóságtól nagyon elrugaszkodó dolgokat állít, ezért lehet érdemes pszichológus segítségét kérni, aki részletekbe menően, alaposan megvizsgálja az esetet, illetve magas szintű szakképzettségével segíteni tud.

Ami még eszembe jutott, hogy felmerülhet az is, hogy valamilyen kisebb traumát okozott nála, amikor egyszer korábban erősebben meg kellett fognod, hogy ne szaladjon ki az autó elé, vagy valamilyen hasonló szituáció, és így próbál emlékeztetni rá, hogy az neki nagyon rossz volt, nem dolgozta fel, fél tőle, hogy újra megtörténik.

Ezeket mindössze azokból az információkból következtettem, amik rendelkezésemre állnak, lehetséges, hogy a valóság ettől sokkal árnyaltabb, másabb. Beszélgessetek sokat, ha megnyílik, dicsérd meg érte, ne kapcsoljon rossz tapasztalatokat a megnyílásához. Érdemi segítséget szakember tud adni.

2021. dec. 22. 08:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!