Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mitől alakulnak ki a kényszerg...

Mitől alakulnak ki a kényszergondolatok?

Figyelt kérdés
Van egy- két gondolat, ami az elmult néhány hónapban elállandósult, szinte ezzel kelek és fekszem és a nap végére szinte elfáradok, mert mindig ezek valósságát próbálom megfejteni, és a végén a szorongástól csak rosszabb lesz. Régen nem voltak kényszergondolataim, de szorongós típus voltam. Most nsgyon sok változás történt az életemben és iszonyu sok stessz volt rajtam, de már elmúlt a stressz de a gondolatok nem mentek el. Mi az oka hogy kialakultak? Hogyan tudnám leküzdeni?

2021. dec. 2. 09:18
 1/5 anonim ***** válasza:
Mindig az foglalkoztat, amitől félsz vagy nem ismersz. Nem tudom pontosan miről van szó, de járd körbe alaposan a témát, kérd ki szakember véleményét ès utána jobb lesz.
2021. dec. 2. 09:36
 2/5 anonim ***** válasza:

Tudnál írni egy példát?

Nekem kénszergondolataim is vannak, meg kényszercselekvő vagyok.

Pl. naponta úgy alsó hangon 100-szor (nem vicc) mosok kezet. És még rengeteg egyéb.

Ez OCD szerintem. Az szervezeted a szerotonint nem úgy továbbítja ahogy kéne, ezért ilyen rendellenes működések lépnek fel.

Keress fel első körben egy pszichológust, ő lehet hogy továbbirányít majd pszichiáterhez. Vannak már terápiák amikkel kezelhető a dolog. Van rá gyógyszer is.

Egyedül nem tudod leküzdeni, nekem 12 év alatt nem sikerült.

2021. dec. 2. 18:34
 3/5 anonim ***** válasza:

Hogy az eredete honnan van, az biztosan mélyebb téma. Az viszont hogy egy egy ilyen gondolat milyen helyzetben jön elő, már olyan, amire érdemes felfigyelni szerintem.

Csak a saját példámat tudom. Nekem önkárosító gondolat fordul elő akkor ha hosszabb ideje nem teszem azt amihez belső kényszerem van hogy meg kéne tennem. Így ha elkezdek aktívan tenni ez ügyben akkor nem lesz kényszergondolat.

És itt teljesen lényegtelen hogy azt az adott kényszergondolat megjelenési formát elemezzem, mert az bármi lehet.

Remélem érthető valamennyire ahogy leírtam.

2021. dec. 3. 12:26
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is van ilyen kénszergondolatom, hogy ha magasan vagyok akkor arra gondolok h le kéne onnan ugranom.

Azonkívül h nem megyek magas helyekre, pontosabban, olyan helyekre, ahonnan el tudok jutni magas helyekre.... nem tudok ezzel mit kezdeni. Az előző munkahelyemen azért mondtam fel mert amíg ott dolgoztam építettek egy tetőteraszt. Igazából kb 14 éves korom óta sose léptem be 2 emeletesnél magasabb ház ajtaján ahol ki tudok menni valami erkélyszerűségre. Szóval maximum ilyen irodaházakba merek bemenni. De ugye mióta divat lett a nyitható ablak, meg a terasz, ez se opció. Szóval elég súlyos dolog nálam is ez.

2021. dec. 3. 19:31
 5/5 anonim ***** válasza:
Ezeket azért kezeltetni kéne. (3# voltam.)
2021. dec. 4. 07:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!