Félek attól hogy egyszer végleg elmegy az eszem?
Gyerek korom óta tisztában vagyok vele hogy a családom tele van kóros esetekkel. Kezdve a legelején a mamám kiskora óta valamilyen zavarral rendelkezett a fejében sajnos pontosan nem tudni hogy mi volt a diagnózisa mert annak idején az ő anyukája mindent elkövetett hogy ez titok maradjon. Azonban amikor a mamám férjhez ment szült két lányt két év különbséggel az idősebb a nagynénjém akit 18 éves korára teljes elmebajjal diagnosztizáltak. Pedig anyukám (a huga) szerint teljesen normális gyermek koruk volt és tiniként már munkát vállalt és albérletbe költözött. Egy trauma hatására azonban kifordult önmagából.
Anyu is küszködik mentális problémákkal de még az enyémeknél is kisebb mértékben.
Az apám családjában is volt baj. Az apja elhagyta nem ismerte. Az anyukája öngyilkos lett amikor apám 16 éves volt. És még ugyanabban az évben a mamája is meghalt és teljesen árva lett. Ez akkora trauma volt neki hogy kényszer beteg lett. Kényszeresen ivott. Ebbe is halt bele sosem bírt kigyógyulni.
Tavaly súlyos szorongás kezdődött nálam ami nagy mértékű gyógyszerezéssel enyhült igen hosszúra nyúlt lábadozási idő alatt. A diagnózisom nem meghatározott szorongás és pánik betegség. Rettentően félek hogy örököltem ezt a borzalmat ami végig ment a családunkon generációkon át. Hogy egyszer majd én is elvesztem az eszem. Szerintetek ez lehetséges hogy ma még normális vagyok aztán bekattanok?

3as a bekattanás nálam azt jelenti hogy elveszítem önmagam és nemtudok többé tudatosan cselekedni. Bíztató hogy azt írod hogy még a legrosszabb helyzetben sem vesztetted el önmagad. Ha egy embernek akinek semmi baja nincs elmondom hogy mentális betegségem van egyből arra gondol hogy nem vagyok normális.. Amiben van valami igazság mert nem működök normálisan. Nem úgy mint egy átlag ember.
Van egy vallási fanatikus barátom aki olyan erősen hitt abba hogy isten meggyógyítja a pánikbetegségből hogy ezzel saját magát gyógyította meg a hite által. De persze ezt neki megsem próbálom elmagyarázni hogy mit jelent a valódi hit rendszer. Hasonlóan működik mint a placebó hatás.

4
Azért egy pánikbetegséget ne hasonlítsunk egy komolyabb pszichiátriai kórhoz (pl. skizofrénia). A pánikbetegen az is segít, ha meditál vagy éppen jógázik, egy skizofrén skizofrén marad akkor is ha minden reggel madárcsicsergés közepette ébred egy tisztás közepén, ahol a stressz abszolút nincs jelen.
A pánikbetegség inkább csak egy zavar, amit leginkább a stressz okoz, vagy egy korábbi trauma. Csak teljesen hétköznapi helyzetekben kapod az üss vagy fuss elvet az agytól. Ezért inkább zavar, mintsem betegség.

Tehát ha valaki nem ugrik egyből mert visít a telefonja, az eléggé mentális beteg, ez a konklúzió. Oké! :D
Tőlem aztán ordíthat is a telefon közvetlenül mellettem, ha éppen dolgom, van akkor abszolút nem idegeskedem, szívesen elhallgatom a csengőhangom. Az viszont tényleg elég szomorú, hogy ha valaki nem reagál a pillanat törtrésze alatt egy használati tárgyra, az mentális betegnek van kikiáltva. Írja ezt egy telefonfüggő… tényleg érdekes konklúzió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!