Gyenge vagyok, ha egy kis kritika teljesen össze tud törni?
Tavaly felvételiztem az egyetemre, de sajnos nem jött össze a depresszió miatt (rengeteg magánéleti problémám volt, tragédia történt a családban, covid, online oktatás, érettségi), de idén is meg akarom próbálni, mert úgy érzem, hogy most már menni fog. Erre anyám olyat mondott, hogy ha annyira jó lennék, akkor már tavaly is felvettek volna. Ez teljesen a padlóra vágott. Próbálok tanulni, de nem megy, mert állandóan azon jár az eszem, hogy biztosan nem vagyok elég jó. Pedig jó tanuló vagyok, de lelkileg nagyon nehéz volt a tavalyi év és a depresszió miatt nem volt erőm tanulni, koncentrálni. A nyár viszont jót tett és nagy erőbedobással kezdtem el szeptemberben tanulni, de ez a mondat ma nagyon rosszul esett. Azt vettem észre, hogy tavaly is hasonlóan azért nem tudtam rendesen koncentrálni, mert anyámnak folyamatosan olyan megjegyzései voltak, amivel bűntudatot keltett bennem.
Ha ennyire törékeny vagyok, akkor minden akadályt nehezen fogok viselni? Hiszen ha valóban erős lennék, akkor ennek ellenére is tudnék tanulni, de ehelyett csak a kényszergondolataim emésztenek fel, hogy mi van ha nem vagyok elég jó?
Mondhatnám, hogy ne vedd magadra, mert édesanyádnak vannak önértékelési gondjai. Az ilyesmi nagyon rosszul esik, elhiszem.
Mégis talán próbálj meg elvonatkoztatni az ő nem éppen egészséges értékrendszerétől.
Esetleg fordulhatsz a családsegítő szolgálathoz hétköznapokon, hogy a jövőképedet veszélyezteti ez a fajta hozzáállása a Te életedhez.
Arra azonban vigyázz, hogy a gyámhatósághoz ne kerüljenek a dolgaitok! Onnan már csak valóban kőkemény erőfeszítésekkel tudnál kimenekülni és igazán megbízható, jó ismerősök segítségével.
Gondolom nem életedben először döngölt földbe, hanem így "nevelt", és ezzel is megalapozta, hogy érzékeny legyél a gonosz megjegyzéseire.
Szerintem se számolj be neki a terveidről, ellendrukkereknek fölösleges táptalajt biztosítani.
Te csak tanulj, éld az életed, ő meg higgye azt, hogy nem jelentkezel.
Nekem nem voltak ilyen gonosz megjegyzések az életemben, csak egy. A nővérem hazahozta a középfokú C tipusú nyelvvizsgát, megnéztem és felraktam a polcra. Mire apám annyit mondott, hogy jól megnézted? Neked úgyse lesz soha ilyen.
Akkor eltört bennem valami, de erős lánynak születtem, így nem mutattam ki.
Igaza lett, nekem nincs nyelvvizsgám, de nem azért mert nem tudom megcsinálni, hanem mert nincs rá szükségem.
Azt tudom mondani, hogy mindenkinek van erős oldala, csak valakinek el van dugva. Rázd meg magad, jelentkezz az egyetemre és mutatsd meg, hogy erős vagy. A gondolatokat is lehet irányítani, nem kell negatív irányban gondolkozni, ha pozitív cél felé haladsz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!