Aki másokon vezeti le a feszültséget az nárcisztikus?
Nem nárcisztikus, önmagában ettől biztos hogy nem.
Annyiból általános jelenség, hogy ahogy a villám is a villámhárítóba csap bele, az ilyen ember a könnyebb utat választja a feszültsége levezetésére.
Azt, akit gyengébbnek érez.
Én is tapasztaltam, sőt csináltam is - de utólag felismertem és már nem csinálom. Én tipikus villámhárító szerepet tanultam az alacsony önbecsülésem miatt. Mindig észrevettem, hogyha valaki rajtam vezeti le a feszültségét, amit máshol és máskor gyűjtött, és mindig nagyon haragudtam ezért - később saját magamra is.
Annyira általános jelenség, hogy amikor egy pszichiáternek mondtam, hogy ebből látszik, hogy valakinél baj van - mármint hogy a gyengébbnek ítélt személyeken vezeti le a feszültségét - akkor csak gyúnyolódott rajtam, hogy "az ember nem tökéletes" én meg maximalista vagyok.
De én nem tartom természetesnek, inkább az önreflexió hiányának látom. (Ahogy a pszichiáternél is.)
Szóval, hogy másokon levezetni a feszültséget - például a házastárson vagy a gyereken, mert a főnöknek nem mertél nemet mondani egy hülye elvárására a munkahelyen - ez természetes-e vagy nem, az attól függ, hogy kit kérdezel.
De aki szerint ez természetes és az élet rendje, arról már lehet is tudni, hogy érzelmileg éretlen.
Egy érzelmileg érett ember - még ha nem is mer a főnökének ellentmondani, mert nem lenne célszerű - az hazaérve el tudja mondani a párjának, hogy mi zaklatta fel, és meg tudja beszélni vele.
Ha nem képes erre, attól még nem nárcisztikus - bár lehet az is, de nem ezért - hanem érzelmileg éretlen.
Nyilván vannak jó könyvek a témában, én ezt ismerem:
Lindsay C. Gibson: Érzelmileg éretlen szülők felnőtt gyerekei
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!