Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Aki másokon vezeti le a...

Aki másokon vezeti le a feszültséget az nárcisztikus?

Figyelt kérdés
Például valakit a munkahelyen felhúznak, hazamegy és aznap a feleségének valami bunkóságot mond, vagy mond valami olyat amivel felidegesíti. Ez a viselkedés nárcisztikus?

2021. júl. 31. 14:49
 1/3 anonim ***** válasza:

Nem nárcisztikus, önmagában ettől biztos hogy nem.

Annyiból általános jelenség, hogy ahogy a villám is a villámhárítóba csap bele, az ilyen ember a könnyebb utat választja a feszültsége levezetésére.

Azt, akit gyengébbnek érez.

Én is tapasztaltam, sőt csináltam is - de utólag felismertem és már nem csinálom. Én tipikus villámhárító szerepet tanultam az alacsony önbecsülésem miatt. Mindig észrevettem, hogyha valaki rajtam vezeti le a feszültségét, amit máshol és máskor gyűjtött, és mindig nagyon haragudtam ezért - később saját magamra is.

Annyira általános jelenség, hogy amikor egy pszichiáternek mondtam, hogy ebből látszik, hogy valakinél baj van - mármint hogy a gyengébbnek ítélt személyeken vezeti le a feszültségét - akkor csak gyúnyolódott rajtam, hogy "az ember nem tökéletes" én meg maximalista vagyok.

De én nem tartom természetesnek, inkább az önreflexió hiányának látom. (Ahogy a pszichiáternél is.)

Szóval, hogy másokon levezetni a feszültséget - például a házastárson vagy a gyereken, mert a főnöknek nem mertél nemet mondani egy hülye elvárására a munkahelyen - ez természetes-e vagy nem, az attól függ, hogy kit kérdezel.

De aki szerint ez természetes és az élet rendje, arról már lehet is tudni, hogy érzelmileg éretlen.

Egy érzelmileg érett ember - még ha nem is mer a főnökének ellentmondani, mert nem lenne célszerű - az hazaérve el tudja mondani a párjának, hogy mi zaklatta fel, és meg tudja beszélni vele.

Ha nem képes erre, attól még nem nárcisztikus - bár lehet az is, de nem ezért - hanem érzelmileg éretlen.

Nyilván vannak jó könyvek a témában, én ezt ismerem:

Lindsay C. Gibson: Érzelmileg éretlen szülők felnőtt gyerekei

2021. júl. 31. 15:11
 2/3 anonim ***** válasza:
88%
Nem, a nárcizmus egy személyiségzavar. Semmi köze ahhoz, ha valaki csak szimplán bunkó.
2021. júl. 31. 16:00
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2021. júl. 31. 18:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!