Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Milyen ütemben hagytátok abba...

Milyen ütemben hagytátok abba a Scippa szedését?

Figyelt kérdés

Tehát, semmiképpen sem arról van szó, hogy nem fogok egyeztetni a pszichiáteremmel, hogy hogyan fogok leállni a gyógyszerről, csupán kíváncsi vagyok előtte a ti tapasztalataitokra.

22 éves lány vagyok. November eleje óta szedek napi 10mg-mot. És tervezem, hogy abbahagyom, mert igazából azon kívül, hogy élénk álmaim lettek, semmilyen szorongáscsökkenést nem tapasztaltam. Ugyanúgy vannak heves szívdobogásaim, és ugyanúgy le vagyok bénulva, amikor előjön ez a szorongásos állapot.

Nade mindegy, tényleg csak a ti élményeitekre vagyok kíváncsi, meg hogy mennyi ideig tartott a gyógyszer elhagyása.

2021. máj. 31. 22:37
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Fokozatosan szokás elhagyni.

Volt már hasonló kérdés:

https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__mentalis-egeszseg__..

A betegtájékoztató ezt írja az elvonásról:

Elvonási tünetek gyakran jelentkeznek a kezelés abbahagyásakor, főleg ha a kezelés felfüggesztése hirtelen történik.

Klinikai vizsgálatokban a kezelés megszakítását követően az eszcitaloprámmal kezelt betegek körülbelül 25%‑ánál, míg a placebót szedő betegek 15%‑ánál jelentkeztek mellékhatások.

Az elvonási tünetek fellépésének kockázata több tényezőtől függ, így pl. a kezelés hosszától, a gyógyszer adagjától és a dóziscsökkentés menetétől. A leggyakrabban jelentett reakciók: szédülés, érzészavarok (beleértve a paresztéziát és áramütésszerű érzéseket), alvászavarok (beleértve az inszomniát és az élénk álmokat), agitáció vagy szorongás, hányinger és/vagy hányás, tremor, zavartság, verejtékezés, fejfájás, hasmenés, palpitáció, emocionális instabilitás, ingerlékenység és látászavarok. Ezek a tünetek általában enyhék, vagy mérsékeltek, de néhány betegnél súlyosak is lehetnek.

A tünetek általában a kezelés megszakítását követő néhány napban jelentkeznek, de nagyon ritkán előfordulhatnak olyan betegeknél is, akik véletlenül kihagytak egy adagot.

Ezek a tünetek általában maguktól megszűnnek, és 2 héten belül rendeződnek, bár egyes esetekben tovább is fennállhatnak (2‑3 hónapig vagy tovább). Ezért javasolt az eszcitaloprám fokozatos elhagyása, amely a beteg egyéni reakciójától függően a kezelés több héten vagy hónapon át történő leállítását jelenti.

A kezelés hirtelen leállítása kerülendő. Az eszcitaloprám kezelés leállításakor az esetleges megvonási tünetek kivédése érdekében az adagot legalább 1‑2 héten át, fokozatosan kell csökkenteni. Amennyiben a dózis csökkentését követően vagy az adagolás megszüntetésekor tolerálhatatlan mellékhatások lépnek fel, úgy megfontolandó az előzőleg alkalmazott adag visszaállítása. Ezután a kezelőorvos a korábbinál fokozatosabb dóziscsökkentéssel folytathatja a gyógyszer leállítását.

2021. máj. 31. 23:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!