Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Normális az, ha sosem stressze...

Normális az, ha sosem stresszelek? 23/L

Figyelt kérdés

Olyan, mintha hiányozna belőlem mindenféle stressz, gyerekkorom óta ilyen vagyok. Egy nagyon jó egyetemre járok külföldön, nehéz szakra, mellette dolgozom, rengetem a dolgom, de mégsem stresszelek soha. Sajnos ezzel együtt jár az is, ha valamiben hibázok, semmi negatív érzés nem társul hozzá, nem tanulok a dolgokból.

Mindennel kapcsolatban az a mentalitásom, hogy "majd lesz valahogy". Még akkor sem kezdek el szorongani, ha közvetlen bajt látok jönni, mert utolsó pillanatban úgyis kitalálok valamit. Egyszerűen nem értem, mások hogy tudnak a legapróbb dolgokon is sopánkodni, amikor az emberiség történelmében sosem volt még ekkora jólét, sosem kaptunk ennyi segítséget. Nem élek nagy lábon, de az anyagiak miatt sem aggódok soha.

Lehet, hogy ez a védekező mechanizmus alakult ki bennem, mert nélkülözésben nőttem fel? Édesanyám állandóan a pénz miatt volt ideges, sosem volt elég, ez a kép maradt meg róla fejemben. Még most is sokszor benne van ez a szorongás, hogy mindent el fogunk veszíteni, pedig már sokkal jobban él a családom. A húgom is ezt örökölte (tanulta), sokszor esik kétségbe megoldható problémakon. Ami pedig az egészben a legironikusabb, hogy sosem olyan gondok járnak a fejükben, amik valóban szörnyűek, pl.a jelenlegi világpolitikai helyzet, klímaváltozás, elidegenedés a szociális média hatásaként stb.

Én járok a helyes úton, vagy ők?

2021. máj. 19. 14:07
 1/5 anonim ***** válasza:

Ha soha, semmi miatt nem érzel stresszt, szorongást, az sajnos nem jó jel. Nyilván nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, az sem kizárt, hogy nem ismered fel a szorongást. Egyébként szorongani manapság a klímaváltozáson meglehetősen egészségtelen dolog, nem tudsz rajta érdemben most változtatni, tenni kell érte, amit lehet, de azon szorongani nagyon kártékony. Ráadásul a szorongás sosem tudatos, nem tudod, hogy mi okozza. Ha megtudsz nevezni valamit, na nem az az igazi ok. A szorongás egy amolyan félelem az ismeretlentől. Anyukád szorongása érthető, ez "normális". Kezelést igényelne, de semmi nem normális nincs benne, az emberek többsége, ha anyagi problémái voltak, hajlamos kialakítani egy ilyen "post traumás" szorongást.

Javallom googlezz rá, hogy mit jelent, ha valaki sosem szorong. Olvasgass, és kutass utána, itt senki nem tud, és fog annyit kérdezgetni, beszélgetni veled, hogy letudja vonni a megfelelő konzekvenciát.

2021. máj. 19. 14:49
 2/5 anonim ***** válasza:
2021. máj. 19. 14:50
 3/5 anonim ***** válasza:

hat ez nem feltetlenul jo, lehet egy csomo pszichiatriai esetnek egy tunete (pl pszichopatianak is)

nyilvan nem azt mondom hogy te az vagy, de a kerdesre valaszolva nem ez a "normalis", ugyanis a stressz a tulelesunk zaloga (a normal merteku, nem az ami megakadalyoz a mindennapi eletben)

2021. máj. 19. 15:02
 4/5 Senior Séf ***** válasza:
100%
Jól írják előttem. A stressz olyan, mint a gyulladás. Szükség van rá, csak ha krónikussá válik, az a káros.
2021. máj. 19. 17:27
 5/5 anonim ***** válasza:

Azt olvastam, hogy a stressz alapvetően nem rossz dolog, bizonyos helyzetekben egy kis stressz nem árt, segít is, viszont ha erősebb, gyakoribb, akkor már hosszútávon káros lehet.

Az viszont biztos, hogy ilyen szempontból könnyebb az életet, mint pl nekem, aki mindig, minden apróságon szorong, stresszel, izgul.

2021. máj. 21. 11:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!