Miért vesztem el az önbizalmam, valamint hogyan legyek határozott?
Mindent eltervezek előre, de amikor a beszédre kerül a sor az önbizalmam elhagy és halk hangon válaszolok valamiért és pár szavakban :(
Sajnos a szemkontaktust is nagyon nehezen, szinte alig tudom tartani az emberekkel
Van amikor észre sem veszem, hogy az ember szemébe nézek, de amikor például egy ellenkező neművel beszélek egyből zavarba jövök és inkább lesütöm a fejem
Esetleg valami könyvet vagy valamit tudnátok ajánlani? Vagy valami gyakorlatot, amivel tudom magam fejleszteni?
Előre köszönöm a segítőkész válaszokat!
Én is így vagyok ezzel, de én minimálisan/ritkán dadogok.
Szerintem ezzel nem tudsz mit kezdeni, ez vagy te. :)
Természetesen lehet rajta változtatni. Ha önfejlesztő könyvek (pl. Almási Kitti: Bátran élni) segítségével nem megy, akkor érdemes felkeresni egy pszichológust. Sokat tud rajta javítani!
Az alacsony önértékelésnek mindig van valami oka. Ezt kell megtalálni, utána már tudod fejleszteni.
Próbálj meg mélyebbre ásni magadban, hogy kiderítsd, mitől félsz. (Pl. Miért nem mered elmondani a véleményedet? Mi a legrosszabb, ami történhet? Attól, félsz hogy elutasítanak, kinevetnek, ostobának tartanak, vagy talán nem vagy olyan "jó" mint a többiek?)
Köszönöm a válaszokat!
Mindenkinek ment a zöld kéz
Az ilyen könyvek/trükkök akkor tudnak működni, ha már egy jó terapeuta segítségével jutottál egy szintre az önreflexióban, önismeretben. Amíg nem éred tetten az agyadat, hogy hogyan téveszt meg a valóságérzékelésben, addig nem tudod, hogy mit keress. És erre csak egy profi külső segítség tud rávezetni, mert magadat mindig csak szubjektíven, belülről látod sajnos. Érdemes találni egy jó pszichoterápiát vagy akár csoportos módszert, pl. pszichodráma, ilyenek.
A tüneteid arra utalnak, hogy nem alakult ki az önértékelésed megfelelően. Erre biológiailag iskoláskorig van lehetőség. Ezért nehéz később pusztán agyalással megoldani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!