Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Escitil adagját feltételen...

Escitil adagját feltételen fel kell emelnem 10mg-ra?

Figyelt kérdés

Még a nyáron voltam pszichiáternél szociális fóbia miatt, ott írta fel nekem 10 mg-os Escitilt, illetve Frontint az alvásproblémáimra. A doki azt mondta, hogy 1 hétig szedjem be az Escitil felét, utána pedig az egészet, hogy hozzászokjon a szervezetem.

Eleinte egész jól elvoltam, de amikor egy hét után bevettem az egészet, úgy éreztem magam mint egy drogos; folyamatosan álmos voltam, nem tudtam koncentrállni semmire, néztem ki a fejemből, éreztem hogy nagyon kába vagyok, így abbahagytam a gyógyszert. Aztán jött az egyetemi félév, így lekötött a tanulás, így nem vettem tudomást arról, hogy nekem pontosan mi is a bajom.

Most januárban viszont volt egy pár hivatalos ügyem, ahol megint előjött a szociális fóbiám; lebklokkoltam a hivatalban, alig tudtam értelmesen megnyilvánulni, izzadtam, stb. Így eldöntöttem, hogy elkezdem szedni a gyógyszert, viszont felezve.

Így használhat?

2021. jan. 31. 14:41
 1/4 anonim ***** válasza:

A Frontint is szeded? Az alvásod rendeződött?

Én felezve szedném, az a jó ha annyi is elég.

2021. jan. 31. 14:55
 2/4 anonim ***** válasza:

Ez egy eszcitalopram hatóanyagú szeratonin visszavétel gátló, elsősorban antidepresszánsként használják. A frontin pedig egy alprazolam hatóanyagú (ugyanaz mint a xanax) szorongásgátló.

Eleve ott kezdődik, hogy az alprazolam alvásproblémára nem való. Az egy olyan gyógyszer, amit hirtelen szorongásos állapot csökkentésére való, ha valaki rendszeresen alváshoz használja, csak pont azt éri el, hogy nem fog tudni aludni és elvonási tünetei lesznek.

Az eszcitalopram hosszú távon sok mentális probléma tünetét csökkenti, hangulatot javít szorongásos, depressziós kórképekben. Jobban is lehet aludni tőle, de a gond az hogy nagyon sokáig tart a hatásának a felépülése (és rendszeresen naponta kell szedni), több hetet kell várni amíg egyáltalán hat és több hónap amíg a hatása teljesen felépül. És ennél a felépülésnél és a fordítottjánál is, azaz amikor csökkented, mindent csak lépcsőzetesen, 2,5-5 mg onként lehet és 10 naponta változtatni a lépcsőt. Még ilyen lépcsőzéssel is az van, hogy közben sokkal rosszabbá teheti a tüneteket, még a felépítés alatt is, sokkal inkább szorong valaki és rossz hangulata lesz. Lefele pedig ez még rosszabb, elvonási tüneteket okoz. Ezért kell fokozatosan növelni és csökkenteni.

Ezt azért írom, mert ha elkezded az eszcitalopramot szedni, az nem fog azonnal hatni, hanem egy hosszú folyamat és közben még sokkal rosszabb is lehet. Később meg lejönni róla ugyanúgy tortúra.

Kérdés, hogy megéri e? Ez csak tüneti kezeli és a szociális fóbiát nem fogja sose megszüntetni. Ha hosszú távon akarsz jobban lenni, akkor a pszichoterápia szüntetheti meg a dolgok gyökerét. Azt inkább pszichológusok csinálják. Azon belül is a kognitív viselkedésterápiás iskola, ami jelenleg a legkorszerűbb módja az ilyenek kezelésének, szóval akár kereshetnél ilyen pszichológust is.

2021. jan. 31. 15:11
 3/4 Balogh Zsozsó ***** válasza:
Szerintem.szedjed úgy, ahogy a doki mondta. A 10- eshez is hozzászokik majd a szervezeted, kb. 1- 2 hónap alatt. Addig türelem sajnos.
2021. febr. 1. 07:21
 4/4 anonim ***** válasza:
Az escitil 3-4 hét után fejti ki a hatását. Most kezdheted elölről.
2021. febr. 7. 16:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!