Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Kihez forduljak ezzel? Háziorv...

Kihez forduljak ezzel? Háziorvos vagy pszichiáter?

Figyelt kérdés
Egyre nagyobb a baj. Egyre rendszeresebb hogy éjszakánként nem alszok. Vagy semmit vagy max egy fél órát szundítok és felébredek. A legutóbbi 3 napban sikerült 7 órányit aludnom de ezt egyszerre tehát a maradék két napon virrasztottam szokás szerint. Napközben hulla vagyok. A munka miatt sosem tudtam pihenni most hogy itthon vagyok hiába vagyok fáradt és lenne lehetőségem az alvásra, ugyanúgy nem megy. Egyre többször van ez. Sajnos tudom az okát. Mélységesen bánt hogy nem kellek egy nőnek sem, nem volt soha párkapcsolatom. Képtelenség bármit is tennem ez ellen mert ronda vagyok és sorban meg is kapom ezt csak nem ezzel a kifejezéssel de ez a lényege. Szóval ez nagyon bánt főleg hogy tényleg tehetetlen vagyok ez ellen. Emésztem magam és a pihenésem látja kárát. Nem tudom kikapcsolni az agyam. Tombolnak a gondolataim. Illetve a szomorúság. Kit keressek fel az álmatlanság miatt ? Háziorvost vagy pszichiátert? Nem akarok gyógyszert szedni de attól tartok hogy máshogy nem tudok aludni. Nagyon ég a szemem most is de egyáltalán nem bírok az ágyban maradni. Pokol ez.
2021. jan. 2. 00:19
 1/5 anonim ***** válasza:
30%
Egy konditermet keress fel rendszeresen. Sipítozás helyett gyúrjál, jót tesz a léleknek meg a testnek is.
2021. jan. 2. 00:40
 2/5 anonim ***** válasza:

"Nem tudom kikapcsolni az agyam."

"Tombolnak a gondolataim."

Az az oka amiért nem tudsz elaludni.

Ha dokihoz, vagy pszichiáterhez mész - nagyon valószínű hogy gyógyszert fognak felírni.

Persze vannak altatók amik nem olyan gázosak, és nem okoznak erősebb függőséget (mint pl a benzók) de a rendszeres használatuk akkor sem biztos hogy kifizetődő (működőképes) hosszabb távon.

A helyedben természetes nyugtatókkal próbálkoznék.

Kevés orbáncfű tea napközben.

Citromfű egész nap, és egy nagyobb dózis este - macskagyökér főzettel kombinálva.

Viszont ezek mg még mindig külső eszközök.

Belül kell kikapcsolnod, meghaladnod önmagadban a felesleges (kényszeres) gondolkodást.

Erre jók pl a meditációk. Viszont ezt huzamosabb ideig napi szinten gyakorolni kell hogy működjön. (De talán napi 20-30 percet mégis megér.)

Az elalvás előtti pl zen meditációs gyakorlás segíthet a jelenben maradni, és a gondolatok helyett meg lehet tanulni figyelni kb a semmit. (Viszont ez az a módszer aminek csak pozitív következményei lehetnek hosszabb távon..)

2021. jan. 2. 08:26
 3/5 anonim ***** válasza:

Ja azt elfelejtettem hogy építs fel magadnak egy esti rutint.

Eleinte 1 jó órával korábban idd meg a teákat (hogy ne kelljen a mellékhelyiségbe rohangálni éjszaka).

Aztán nyomass neki egy 20-30 perces meditációt (amennyit bírsz).

Ehhez itt van egy kis útmutató.

(A spirituális hátterével ne foglalkozz - csak állíts össze magadnak egy egyéni gyakorlatot - nem kell túl mereven venni.)

[link]

[link]

Ezután hallgass nyugtató zenéket még egy 20-30 percig - miközben már nem a formális meditációt gyakorlod - de próbáld magad a "jelenben" tartani - minél kevesebb gondolkodással.

Ezután feküdj le, és próbálj meg elaludni. (De továbbra is vond ki a gyakorlat segítségével az energiát a gondolatokból.)

Ez így 1 jó órás napi időbefektetés. Ha reggel is gyakorolsz egy fél órát, akkor még jobb.

Sok időnek tűnik, de egy próbát mindenképp megért. Hátha bejön ;)

Ha pár hétig napi szinten csinálod, és rá tudsz hangolódni - akkor biztos hogy valamilyen szinten hatásos lesz..

2021. jan. 2. 08:34
 4/5 anonim ***** válasza:

Zenékből meg full ambient típusúakra gondoltam. Amikben nincs semmi ütem. Ezekről könnyű lehet elaludni. De persze csak a műfajra értettem. A zenéket egyéni ízlés szerint kell megkeresni pl

https://www.youtube.com/watch?v=idSQ3hSLZ8Q

https://www.youtube.com/watch?v=wkG5mA9libY

2021. jan. 2. 08:45
 5/5 anonim ***** válasza:

https://www.youtube.com/watch?v=-y9yKGTquy4

Ez segíthet elaludni, fülessel hallgasd, és próbáld beleélni magad, máskülönben mit sem ér.

Ha még ébren vagy miután meghallgattad, (bár kétlem ,hogy így lesz, de néha nálam is így volt :) ) akkor utána ezt javaslom

https://www.youtube.com/watch?v=lHBLrxHmPy4

Éjjeli bagolyként nekem is nagyon nehéz időben aludni, teljesen rászoktam így szabadság alatt, hogy fent vagyok hajnal 3-4-ig... Mióta hallgattam rendszeresen az alvásprogramozást, sikerült a mindennapokba a gyakorlatot beépíteni, könnyebben elalszom, mert tudom, hogy miképp lazítsam el a feszült izmokat.

2021. jan. 2. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!