Antidepresszánst soha nem lehet elhagyni? Vagy ha elhagyom, akkor vissza is esek?
Azt olvastam, hogy a szerotonin visszavételt gátolják. Így aki depressziós, mert kevesebbet termel a szervezete, annak is normálisra felmegy ez az érték, mert a szervezet nem veszi (gondolom olyan gyorsan) vissza.
Ha én a gyógyszert lassan hagyom el, ahogy azt kell, akkor ugyan úgy vissza fog esni ez a szerotonin értékem alacsonyra, és akkor megin csak rosszul leszek.
Vagy ha nem, akkor ez, hogy működik?
Az is érdekel aki szedett gyógyszert és elhagyta már. Hogy vagytok? Segített? (Elhagyás után jobb lett mint gyógyszerszedés előtt?)
2-es vagyok.
Aki nem ért hozzá, az minek szavaz?
Akkor legyek gyógyszerfüggő?
Ez olyan mint a szemüveg vagy a nyomorékoknak a tolószék? Soha nem lehet elhagyni? (Úgy elhagyni, hogy ne legyek újra "beteg"?)
Az, hogy ha jobban vagyok a doki azt fogja mondani, hogy jól vagyok és hagyjam el a gyógyszert. De én a gyógyszer miatt vagyok jobban. Ha abbahagyom, akkor csak volt pár évem amikor szedtem a gyógyszert és csak akkor voltam jól.
Ez szerintem nem normális.
Nem az lenne a lényeg, hogy meggyógyuljak?
Azért ez ennél bonyolultabb. A depresszió egy önrontó folyamat, amihez kell a hajlam meg valami, ami elindítja, de utána a rosszkedv egyre inkább elural és már a saját rosszkedved következményeképp vagy rosszkedvű. Jól bevésődnek a rossz minták, rossz reflexek stb.
Ha egyszer kiszabadultál az ördögi körből, akkor a terápián tanult jobb mentálhigiénével, jobb önismerettel, jobb problémakezelő stratégiákkal nem feltétlen fogsz gyógyszer nélkül sem visszaesni. Ha szerencséd van. Ha nincs, akkor visszaesel, de ezt csak úgy lehet megtudni, ha - az orvos javaslatára, amikor ő már úgy látja - megpróbálod lépésenként elhagyni a gyógyszert. Ha nem jött be, akkor még mindig elkezdheted újra szedni.
Szóval hallgass az orvosodra, de kérd meg arra is, hogy magyarázza el, mint miért javasol. Fontos, hogy te is értsd, mi történik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!