Kinek milyen gondolatai szoktak lenni, amikor pánik vagy egyéb szorongásos rohama van? Amikor nektek ilyen van, az a gondolataitokban hogyan jelenik meg?
Én komplett párbeszédeket lefolytatok magammal.
- Szívrohamom van.
- Dehogy van szívrohamod, pánikrohamod van.
- De szívrohamom van!
- Már egy csomószor volt ugyanilyen rohamod, mégse haltál sose bele.
- De ez most kicsit másmilyen érzés, és mi van, ha ez most tényleg szívroham?
Nekem az szokta hozni a pánikrohamot, hogy gondolkodom.
Főleg a skizofrénián vagy a paranoián... :D
Általában valami szokványos vagy épp szokatlan testi érzetet kap fel az agyam.
Szokványosra példa: Sokat ettem => tele vagyok => tuti hányni fogok (emetofóbiám van) => nagyon felmegy a pulzusom => szorít a mellkasom => még jobban hányingerem van => HÁNYNI FOGOK => rettegek, kényszeresen eszem a mentolos cukrot, remeg a lábam, néha már érzem a torkomnál, hogy "mindjárt jön", ájulás környékez, csapkodom magam, nem bírok ülni, fel-alá járkálok => aztán rájövök, hogy 20 éve nem hánytam már, 1x sem, és ezerszer lefutottuk ezeket a köröket => kicsit lenyugszom, lefekszem a hátamra és nem mozdulok meg, amíg le nem ülepedett a kaja
A telezabált gyomor csak egy példa volt, bármilyen más kisebb hasi diszkomfortra előjöhet ez. Ha TÉNYLEG van egy kisebb hányingerem valami miatt, akkor a legrosszabb, olyankor 1-2 óráig is eltarthat egy ilyen, és volt, hogy ahol csapkodtam kényszeresen a combomat, ott már véraláfutásos lettem + 5 percenként jártam pisilni az idegtől.
Péla a szokatlanra: Pl. most az elmúlt napokban folyton fáj a fejem, szemem környéke. Tegnap volt egy fura, vákuumos érzés az orromban, mint mikor hirtelen kidugul az ember orra. Na, és összeraktam ezt a többi tünettel, és egyből arra jutottam, hogy valami súlyosan erős nyomás lehet a koponyámban ("nyilván" daganat). Ezen gondoloat megszületése után 10 perccel megjelent egy érzés a fejemben, mintha hirtelen átkapcsolna a agyam valami lehetetlen frekvenciára: olyan érzés, mintha furán látnék, nem lennék a testemben, szédülök, ájulásérzés, ha beszélek, akkor olyan, mintha tompán hallanám vagy nem is az én hangom lenne, rettegek, hogy összeesek, vagy, hogy ez epilepsziás roham. Nagyon rossz érzés, volt, hogy mozizás közben álmos lettem és aközben jött egy ilyen, ki kellett mennem.
Néha hányinger is társul ehhez, és akkor átevolálódik az első példámban levezetett rosszullétbe az egész.
Sokáig nem tudtam, hogy ezek is pánikrohamok, mert a klasszikus infarktus szerű érzés/fulladozás nincs, "csak" ezek a szörnyű járkálási kényszerrel, csapkodással, rettegéssel járó haláltól/hányástól/ájulástól félelemmel járó rosszullétek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!