Sosem fogom megérteni hogy az emberek egészsége miért kerül pénzbe, aki szívbeteg pl és nem sok van neki hátra még ő fizessen hogy ne haljon meg?
részben jogos, részben nem jogos a kérdés.
visszakérdezek: kinek kéne megfizetnie?
Lehet mondani, hogy az egészség ne legyen pénzkérdés. De az orvosnak is kell fizetést adni, mert neki is etetnie kell a gyerekeit, laknia valahol, öltöznie. A kezeléshez kellenek gyógyszerek, amiket sok-sok ember munkája volt kifejleszteni, egy csomó eszközt, anyagot felhasználtak hozzá. A kórházat fűteni kell, takarítani kell...
Szóval a gyógyításhoz egy csomó ember munkája szükséges, akiket nem lehet ingyen dolgoztatni. Fizethet érte a beteg vagy az állam, de utóbbi esetben a többi ember fizeti ki a kezelést adók formájában.
És szívbetegen kívül méltányosan rászorulnak még a társadalom segítségére az idősek, az árvák, a bántalmazott anyák, az értelmi fogyatékos emberek, a lebénult emberek és még sokan mások. A rendelkezésre álló pénzből nem tudunk olyan ellátást nyújtani nekik, ami méltányos lenne.
Persze az szerintem is igaz, hogy jobb lenne ezekre az emberekre fordítani a pénzt, nem pedig Mészáros Lőrinc zsebébe tömni, de az elmúlt tíz év tapasztalatai szerint a választók egy jelentős része nem így gondolja.
"hogy ingyenes?"
Nézd, én asztmás vagyok. Évente-félévente járok kontollra, és egy fityinget se kell fizetnem az orvosnak a spirometriás vizsgálatért, a türőröntgenért, a leletek értelmezéséért, a szakorvosi véleményért. Utána a papírral, amit kapok, elbattyogok a háziorvoshoz, és utána a 4000 forintos gyógyszeremet 400 forintért tudom kiváltani. A 2000 forintosat meg 200-ért.
Ha netán nem úgy jönnének össze a dolgok, ahogy kéne, és asztmás rohammal a sürgősségire kerülnék, akkor se kéne fizetnem semmit az ott kapott ellátásért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!