Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » 2019. december 20-án 19:21-kor...

2019. december 20-án 19:21-kor elkészült Koponya CT-vizsgálatomon a megállapított diagnózis atrohia cerebri ami mint megtudtam azt jelenti, hogy agysorvadás, de ez mit is jelent pontosan és meddig és hogyan lehet élni?

Figyelt kérdés
Mióta ezt az eredményt megtudtam és elkezdtem utána nézni az első találatom az volt,hogy ez nem betegség,ez csak egy tünet és 2020.április 30.-án 14:00 órakor megyek koponya MR-vizsgálatra is,de erről szeretném megtudni amit csak lehet,mert én 1987.február 27.-én 00:501-kor születtem és állítólag túl fiatal vagyok ilyen sérüléshez.

#koponya CT #koponya MR #koponya CT-vizsgálat #koponya MR-vizsgálat
2020. jan. 1. 01:11
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Elég érdekes időben születtél, de az óra/percek itt senkit nem érdekelnek, és a kérdéshez sincs köze.

Egyébként már írtam. Az MR sokkal komplexebb, részletesebb, és pontosabb képet ad.

2020. jan. 1. 01:50
 2/8 anarchy666 ***** válasza:
Iszol alkoholt?
2020. jan. 1. 02:01
 3/8 A kérdező kommentje:

Első válaszoló kérlek ne haragudj rám de azt hittem, hogy azzal nem lesz gond, hogy elárulom mennyi idős vagyok pontosan és reméltem hogy lesz aki legalább közelítőleg megtudja mondani ez így ebben a korban hogyan és miért alakulhatott ki,de még várok, egyébként az édesanyám nővérének a fia is sérült mentálisan,de ő nem is Magyarországon él,hanem Németországban.

Második válaszolónak pedig szeretném elmondani hogy igen,heti egyszer megiszok két korsó sört.

2020. jan. 1. 04:31
 4/8 anarchy666 ***** válasza:
100%
Az atrophia hátterében általában dementia vagy alkoholfogyasztás áll. Azonban önmagában nem sokat jelent.
2020. jan. 1. 05:23
 5/8 A kérdező kommentje:
Először is szeretném megköszönni az új választ és annak aki az első választ írta szeretném jelezni,hogy Ön arra a kérdésemre válaszolt amikor megkérdeztem itt mindenkitől,hogy az engem kezelő neurológus doktor úr miért küldött el engem a koponya CT-vizsgálat mellett koponya MR-vizsgálatra és arra volt kedves válaszolni,de itt ennél a kérdésnél az érdekelne,hogy pontosan mit is jelent ez a diagnózis,meddig és hogyan lehet ezzel élni és ott van még a többi hozzá kapcsolódó kérdés is,például az hogyha lesz gyermekem vagy gyermekeim ők mekkora eséllyel öröklik el,egyébként több mint tíz évvel ezelőtt egy neurológus professzor doktor úr egy Pank 2 nevű betegséget állapított meg nálam és ha jól sejtem annak lehet a kísérő vagy az egyik kísérő tünete,de tényleg szeretnék mindent megtudni erről,mert kereséskor a legelső találatom az volt,hogy az agysorvadás nem betegség hanem tünet.
2020. jan. 1. 13:12
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A másik kérdésednél válaszoltam egyszer, megpróbálok itt is.

Ez az utolsó válaszod nagyjából mindent felülír, mert akkor ezek szerint van egy diagnózisod, méghozzá egy olyan, ami rettenetesen ritka és amennyi információm van azt tippelném, hogy még abból is a ritkábbik fajta. Ha jól emlékszel a betegséged nevére, akkor olyan betegséged van aminek az előfordulása 1-3 az egymillióból, szóval még az is előfordulhat, hogy egész Magyarországon rajtad kívül nem, vagy alig pár hasonló ember él ezzel a betegséggel jelenleg. így a kérdéseid nagy részére még megközelítő választ is nehéz adni.

Meddig élhetsz még? Ha a betegségedből a ritkább típusod van, akkor akár évtizedeket is, de az is lehet hogy csak hónapokat. A klasszikus formájában amennyire utánanéztem ritkán érik meg a betegek a 30. évüket, te pedig már idősebb vagy ennél. Ha most kezdtek csak tüneteid lenni, akkor elég valószínű, hogy neked lassabb

lefolyású a betegséged.

Ha a kérdédeset az atrófiára érted akkor meg nagyon függ attól, hogy milyen típusú az atróphia (helyi, vagy egész agyra kiterjedő). Elképzelhető, hogy az élethosszodat egyáltalán nem befolyásolja, de az is, hogy azt vetíti előre, hogy a betegséged belépett egy súlyosabb szakaszba.

Miért alakult ki? a betegséged maga (a PKAN, melyet PANK2 gén híbája okoz), az örökletes, méghozzá nagyon-nagyon valószínű, hogy mind a két szülőtől örököltél 1-1 hibás gént. Az atrófia okát ezen betegség kapcsán nem teljesen tudja senki, annyit tudunk, hogy ebben a betegségben az agy bizonyos területein vas halmozódik fel. De hogy miért, arra amennyire én tudom nincs még biztos magyarázat. A legvalószínűbb, hogy emiatt a génhiba miatt, bizonyos folyamatok nem tudnak rendesen végbemenni a sejtjeidben és olyan anyagok maradnak vissza amik erősen kötödnek a vashoz kb. úgy mondhatjuk, hogy "vonza" a vasat. De ettől még nem feltétlenül hal el az adott sejt és a betegségedre nem is jellemző a teljes agyra kiterjedő atrófia, csak az agy bizonyos helyein.

Örökölhetik-e a gyerekeid? Attól függ. Ha a párodnak is van egy génhibája (ettől még ő 99,9999...%, hogy nem beteg), akkor nagyon valószínű, hogy tovább fogod adni (50% eséllyel adod tovább ebben az esetben, ha jól számoltam). Abban az esetben,ha neki nincs ilyen génhibája, akkor gyakorlatilag 100%, hogy nem lesz beteg, de biztos, hogy hordozni fogja a hibás gént.

Szóval, röviden összefoglalva, ha jól emlékszel a betegséged nevére, akkor az atrófiához sem vagy túl fiatal, sőt jelen esetben inkább vagy "öreg" hozzá, mert ez a betegség tipikusan fiatalabb korban üti fel a fejét. Hogy meddig élhetsz vele azt nem tudom, max a kezelőorvosod tud közelebbit mondani, de tekintve, hogy iszonyú ritka a betegség és lehet neked még abból is a ritkább fajta van így nem nagyon van mi alapján megmondani. A gyereked örökölheti tőled, de ha a gyermek anyja nem hordozó/nem ugyanilyen beteg, akkor gyakorlatilag 100%,hogy nem lesz beteg.

Agysorvadásról magyar cikk:

[link]

PKAN-ról magyarul:

[link]

[link]

2020. jan. 4. 15:32
 7/8 A kérdező kommentje:
Hálás köszönet ezért a válaszáért is Tisztelt válaszoló! :-)
2020. jan. 4. 19:40
 8/8 A kérdező kommentje:

Egyébként ismerem ezt az oldalt a pkan-nal kapcsolatosan.:

[link]

2020. jan. 5. 14:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!