A genetikai vizsgálat kimutatta a laktózintoleranciát, ez azt jelenti, hogy már a születésemkor is fenn állt ez a betegség? Köszönöm, előre is!
Igen, hiszen a gének nem változnak. Én nem értek hozzá ugyan, de T és C allélokat néznek ilyenkor, és három lehetőség van (TT, TC és CC), az egyiknél nincs gond, a másiknál lehetséges, de nem valószínű, és a harmadiknál fennáll a hajlam. Nekem is ez van, és a papíron azt írják, hogy ebben az esetben már 10 éves kor felett tanácsos kerülni a tejet és tejtermékeket. - De nem tudom, ez mennyire áll meg, mert régebben soha semmi bajom nem volt ilyenektől, és már 40+ vagyok... Pár hónapja enyhe panaszok voltak nagy mennyiségnél (ezért is kértem a vizsgálatot), de kicsinél semmi.
A gasztrós orvosom azt mondta, kerüljem teljesen a tejeseket, még a laktóztabletta sem az igazi megoldás, csak a teljes "absztinencia". Egy másik gasztrós orvos honlapján meg pont nemrég olvastam, hogy a laktózérzékenyek igenis fogyasszanak tejtermékeket kis mennyiségben, ami még nem okoz panaszt, merthogy így lehet a szervezetet több laktáz enzim termelésére serkenteni.
És akkor most legyek okos... :D
Hát, nem sok esélyt látok rá. De ha megtudsz bárhonnan valami konkrét és korrekt infót, akkor írd meg, légyszi, sokaknak hasznos lehet.
Én kerestem a neten, egymásnak ellentmondó infók vannak különböző oldalakon arról, hogy milyen vizsgálat és igazolás szükséges egyáltalán az adókedvezmény érvényesítéséhez. - Az egyik variáció szerint a DNS-teszt nem elfogadott, csak a kilégzéses. A gasztroenterológusom is ugyanezt mondta, merthogy a Gasztroenterológiai Társaság álláspontja az, hogy a genetikai hajlam megléte még nem okvetlenül jelenti, hogy ténylegesen is laktózérzékeny valaki. Ennek gyönyörű példája vagyok én is, mint előzőleg írtam, hogy évtizedeken át semmi bajom nem volt a tejesekkel. A kilégzéses teszt viszont a pillanatnyi állapotot mutatja, tehát az intolerancia tényleges mértékét, ezért ez az elfogadott.
A másik variáció szerint mindegy, melyik vizsgálat van meg. A házi orvosom kérés és kérdezés nélkül kiállította az igazolást a DNS-teszt eredménye alapján; viszont idő közben azt hallottam egy szintén érintett személytől, hogy ha leellenőriz a NAV, akkor vissza kell fizetni az összes adókedvezményt, a házi orvost meg előveszik a jogosulatlanul kiállított igazolás miatt.
Nem tudom, mi az igazság. Így egyelőre nem veszem igénybe az adókedvezményt, odáig meg még nem jutottam el, hogy állásfoglalást kérjek a NAV-tól.
Egyébként az öt évre visszamenőlegesnél egyetlen dolog biztos: hogy mind az öt év adóbevallását újra kell írni akkor (önellenőrzési lapon, azt hiszem).
Hát ez tök jó akkor, ha a szakorvosok között sincs egyetértés... :(
Kíváncsian várom, mire jutsz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!