Szklerózis multiplex. Mire készüljek fel?
Nem rég diagnosztizálták nálam. Utána olvastam sok helyen, de mégis azoknak a beszámolói érdekelnének, akik magukon tapasztalják a tüneteket.
Ti hogy élitek meg? Milyen fizikai tüneteitek vannak? Hány évesen diagnosztizálták nálatok? Lelkileg hogy dolgoztátok fel?
Köszönöm, ha válaszoltok.
Rossz, hogy mindig lehet rosszabb.
Egyre több tünet, minden elromolhat a testben, ami el is romlik majd.
Járás romlik legkönnyebben, mert az fut a leghosszabb idegen ami bárhol megszakadhat.
Az autonóm tünetek, vizelet és székletinkontinencia is jön középtávon.
Végül az ember romolhat annyira is, hogy billentyűzetet se k képes használni.
Olyankor szövegfelolvasó és beszédértelmező programok segíthetnak, esetleg botkormányos rokkantkocsi.
29 évesen diagnosztizálták nálam, nem érdekelt.
Ma már nem tudok menni és ez rossz dolog.
Köszönöm, hogy válaszoltál!
Nagyon sajnálom, hogy így kell élned... ez a "forgatókönyv" törvényszerű? Én is erre számítsak?
Szia!Nálam 6 éve diagnosztizálták egy nagyon durva relapszus után.Nyaktól lefelé a lábujjaimig teljesen elzsibbadtam, az ujjaimat egyáltalán nem tudtam használni, a járás nehezemre esett.Az arcom zsibbadt azóta is és szenzoros maradvány tünetek hátramaradtak.Ha nagyon meleg van, felerősödnek a maradványtüneteim, de egyébként teljes életet élek.Azóta nincs új tünet, sem állapotromlás.
Soha nem fogom feldolgozni.A testépítésben és a futásban találok megnyugvást.Azt tapasztaltam, hogy a kemény edzés nem ront a tüneteimen.
Hatos vagyok ismét:
Azt gondolom, hogy a gyógyszeres kezelésen túl az életmódommal is inkább a betegség aktivitás ellenkező serpenyője felé billentem a mérleg nyelvét.
Félévente meretem a D vitamin szintem ami 200nmol per liter között kell hogy legyen és ezt bőven az ajánlott dózis szedésével érem el. Nincs túlsúlyom, a hasi zsír hatalmas rizikó faktor és a rengeteg anaerob tartományban végzett sport, súlyos és rövid de intenzív sprint. Neuroprotektiv, sőt kutatások szerint nagyobbá teszi az agyat a neurogenezis miatt. Amit még nem tudok kordában tartani az a stressz és az agyalas. Neurotikus, szorongó ember vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!