Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Hasmenés? Szalmonella?

Hasmenés? Szalmonella?

Figyelt kérdés
Tegnap (vagyis már tegnap előtt) este ettem cukrászdai sütit, ami egy órán át az autóban volt kb. 27 fokban. Nem akartam megsérteni, akitől kaptam így megettem. Volt piskótatekercs, mignon, és valami marcipános-vajkrémes süti. Elvileg egyikben sem volt nyers tojás, de azért tartottam tőle, hogy hátha lesz valami gond. Most este volt egy napja, hogy megettem, azt megvártam és utána vacsoráztam (rettegek a hányástól) egy fagyasztott négysajtos pizzát. Amint az utolsó falatot lenyeltem mordult egyet a belem és futottam a wc-re, ahol nagyon sok vizes és nagyobb darabos széklet kijött. Még 3x voltam rövid időn belül, meg most egy 10 perce de csak pár csepp jött ki ami inkább nyák volt (sajnos gyakran nyákos-bogyós egyébként is). Az elején volt hányingerem, így visszagondolva szerintem a pániktól, mert amióta nyugdtan fekszem elmúlt, de akkor sírtam a wc-n a félelemtől. Nem fáj a hasam se, nincs lázam se. Így lehet szalmonella? Készüljek arra, hogy rosszabb lesz még? Vettem be 2 szem Bolust, illetve még a hasmenés előtt 15 grapefruitmag cseppet, mint minden este.
2018. aug. 25. 00:23
 1/4 anonim ***** válasza:

A hasmenésnek sok oka lehet, nem zárható ki, bár szobahőmérsékleten 1 óra alatt nem rohad meg a sütemény, ahhoz minimum 40 fok kell. Az se kizárt, hogy még a cukrászdában került bele valami kóroki. De mivel ezek a nyavalyások vízzel is terjednek, akár üdítővel is bejuthatott a szervezetedbe (nemcsak nyers tojásban és krémekben tenyésznek).

Az evés utáni azonnali budiramenés inkább az IBS-re jellemző, de erre csak akkor tippelnék, ha már hosszú ideje fennálna nálad ez az állapot.

Nos, ha nincs lázad, akkor SZVSZ nem fertőzés volt, vagy ha igen, olyan enyhe volt, hogy sikerült a hasmarssal megszabadulni az összes kórokitól. Rókamóka, ha eddig nem volt, ezután se lesz, szóval nem kell beszarni. Ha viszont egy hét után is folytatódik, fuss dokihoz mindenképp!

Bolus nem ér kalap szart se, én Enteróbene-t vagy Lopacut-ot szedek rá, ezek még szélsőségesen súlyos IBS-ben is viszonylag hatásosak.

2018. aug. 25. 00:35
 2/4 A kérdező kommentje:

A nyers tojásra gondoltam (ha lett volna benne) hogy elszaporodik a szalmonella, de véleményem szerint nem volt, csak pont akkor jött ez a hasmars, amikor annak "kellett volna" kijönnie. Aki velem együtt ette, annak nincs baja, bár tudom ez személyfüggő is. IBS-re gyanakszom én is, csak tükrözésem nem volt még, hogy 100% biztos legyen, de volt vérvétel, ultrahang, stb. és nem mutatott semmi kórosat, viszont kb állandóan székrekedésem van, általában 5-6-7 napra is, aztán néha jön a vizes hasmenés (szerencsére mostanában egyre ritkábban, de étkezés után gyakran kell wc-re mennem)

Rókamókával kapcsolatban megnyugtattál, előtt törném el a saját lábam, mint hogy újra átessek egy fosós-hányóson (2 éve sikerült, azt hittem, beledöglök)

Bolus van itthon, mindenkibe azt szoktam tömni, ha valami emésztőrendszeri nyavalya akar rajta kijönni, meg talán Smecta, ami ilyesmire való.

Én a Lopediumra/Imodiumra esküszöm az általad írt kategóriából, de azt csak vészhelyzet esetén veszem be, inkább hagyom tisztulni ha csak itthon vagyok és nem kell mennem sehova.

Köszönöm a válaszod, nagyon hasznos volt!

2018. aug. 25. 00:44
 3/4 A kérdező kommentje:
Jé, amiket írtál, még olcsóbbak mint a Lopedium/Imodium és ugyanaz van bennük és ugyanannyi... Lehet, áttérek ezekre a költséghatékonyabb megoldásokra. :)
2018. aug. 25. 00:47
 4/4 anonim ***** válasza:

Az IBS-sel sajnos elég nagy szarban lennél, ugyanis gyógyíthatatlan, csak kezelgetni lehet. Tudom, én már hosszú ideje szenvedek szélsőségesen súlyos IBS-ben, és gondolhatod, mennyi hasfogót beszedtem már. A székrekedéssel még malacod is van, a hasmenéses változata sokkal rosszabb. Elmehetsz tükrözésre, már csak azért is, hogy kizárd az egyéb nyavalyákat, amiknek szervi okai vannak (kólitisz ulceróza, Crohn-betegség).

Ha a tükrözés és a mikrobiológiai vizsgálat se lel semmit, akkor 100% hogy IBS-ed van, az ugyanis nem szervi, hanem beidegződési betegség, tehát nincs semmi elváltozás, hanem a vastagbél túlreagálja, ha megtelt a gyomor, és azonnal üríteni kezd.

Lopedium kezdetben bevált, de későbbiekben egyre kevésbé volt hatása, úgyhogy átálltam másra. Az Enteróbene-t nem igazán szeretem, mert zsidás gyógyszer, de a Lopacut-on meg ezen kívül igazából nincs más...

2018. aug. 25. 00:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!