Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Ha nem kaptam tetanuszt mi...

Ha nem kaptam tetanuszt mi bajom lehet?

Figyelt kérdés
Ma megharapott egy kutya, tudomásom szerint nem volt beoltva még soha, a fülemet össze kellett varrni, de tetanuszt nem kaptam. Az orvosok tudtak mindent, most akkor direkt nem kaptam semmilyen szurit? Nem kaphatok el a kutyátol semmilyen betegséget?
2010. márc. 18. 23:56
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Holnap menjél el a háziorvosodhoz. Minden ilyen esetben, de még egy kaktusz szúrásánál is adnak tetanusz injekciót.
2010. márc. 19. 00:03
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors választ:)

Holnap mindenképpen el megyek,mert a fülem borzasztóan sajog, kell valami fájdalomcsillapító. Anyu valami hasfalba adott injekciókat is emlegetett kutyaharapással kapcsolatban. Tudtok erről valamit?

2010. márc. 19. 00:06
 3/11 anonim ***** válasza:
Ha nem volt oltva a kutsa akkor most te fogsz kapni oltást veszettség ellen. Sajnos muszáj lesz, veszélyes dolog ha oltatlan kutya harap meg.
2010. márc. 19. 00:21
 4/11 anonim ***** válasza:
Első voltam nagyon sajnálom, hogy neked kell elviselned más felelőtlenségét.Én biztos feljelenteném az illetőt, hogy jól megbüntessék. Légy bátor, igen a második hozzászólónak igaza van.
2010. márc. 19. 00:26
 5/11 anonim ***** válasza:
Ha tudod ki a kutya gazdája akkor feljelentheted, hiszen a gazdának kötelessége oltatni a kutyát. A veszetség meg komoly dolog, bele lehet halni.
2010. márc. 19. 00:44
 6/11 anonim ***** válasza:
Ha megharap egy kutya, akkor először is tetanusz oltás, majd ellátják a sebed. Az orvosi dokumentummal el kell menni az Ántsz-hez felvetetni a jegyzőkönyvet, és ők felveszik a kapcsolatot a háziorvosoddal, hogy minél hamarabb megkapd az első veszettség elleni oltást. Én fél év alatt 14 oltást kaptam vállba, de van aki hasfalba kapja.
2010. márc. 19. 02:14
 7/11 A kérdező kommentje:

A kutya igazából anyám élettársának nagyszüleié, akinek megvettük a házát, de így megkaptuk a kutyát is.... anya élettársa nem engedte hogy elaltassuk, pedig a kutya már 15 éves, és rajtam kívül még egy öt éves kislány lakik a házban, akire ugyan ugy veszélyes lehet.(Én 15 vagyok) Még soha nem csinált ilyet, fogalmam sincs most miért tette... De anya élettársa szerint ezért is én vagyok a hibás, mer ő megmondta hogy ne mennyünk közel a kutyához...dehát könyörgöm...az udvaron szaladgál...

Thát így a feljelentés felejtős, én sokkal jobban aggódom a sok szuri miatt :(

Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat!

2010. márc. 19. 10:57
 8/11 A kérdező kommentje:

Jah, utolsó válaszolónak még elfelejtettem:

Nem kaptam tetanuszt pedig nem kaptam már egy jó ideje.

Csak behívtak, felfektettek az asztalra,letakarták az arcom és teli nyomták érzéstelenítővel a fülem... aztán összevarrták. ennyi az összes szuri amit kaptam. Szóval hiába a tetanusz lett volna az első... De hát egyébként a kórház maga ilyen:S nemszeretek oda járni. csak nem tudtam eldönteni hogy most azért nem kaptam mert nem kellett volna vagy azért mert ilyenek...

2010. márc. 19. 11:03
 9/11 anonim ***** válasza:

Tetanusz ellen már oltva vagy, mert benne van a DiPerTe oltásban...

Emlékeztető oltást csak akkor kell adni, ha mér sok idő telt el az utolsó oltás óta (ha jól emlékszem 21 éves kor felett), illetve még adhatnak antitoxint (ez is injekció, de ez már kész "ellenanyag"; míg az emlékeztető oltás hatására a szervezet saját maga termeli az ellenanyagot), ha seb erősen szennyeződött, ezt egyedileg szokták elbírálni.

Ebben az esetben veszettségtől kellene inkább tartani.

2010. márc. 19. 14:08
 10/11 anonim ***** válasza:
Nem a tetanusz itt a fő probléma, hanem inkább az,hogy a kutya nincs oltva. A tetanusz-oltás inkább a mély, záródó sebeknél fontos, egy szétcincált fülnél nem annyira.
2010. márc. 20. 04:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!