Vèrvètelből kimutathatò a ràk bàrhol is legyen a szervezetben?
Vannak kifejezett tumor marker vizsgálatok, amik emelkedettetek bizonyos ( nem minden ) ráktípus esetében.
Egy általános laborból, gyakran egy áttétes rákosnak sincs semmi nagyon ráutaló a vérképében, maximum ami a kemoterápia miatt felborult.
Ha tudni akarod egészséges vagy-e, méhnyakrákszűrés, tüdőszűrés( tüdőgyógyászati vizsgálattal együtt), 45 év felett mammográfia (indokolt esetben és panasz esetén azonnal), évenkénti hasi UH elvégzése, és persze egy fél évben egy labor és egy vizelet.
eü-s
Vérből főleg a leukémiákat lehet kimutatni, illetve közvetve olyan daganatokat, melyek a csontvelőt is érintik.
Jól mondták fentebb, hogy bizonyos tumormarkerek megemelkednek daganatok esetén, de ezek önmagukban nem megbízhatóak és ezek nem képezik a rutin vizsgálatok részét.
Vagyis, az a gondolat, hogy "elmegyek egy vérvételre és kiderül, hogy bárhol rákos vagyok-e" hibás.
Amúgy nemrég kérdeztek hasonlót itt a GYK-n:
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__altalanos-kozerzet__..
nekem a doki mondta h nem mutathato ki vannak bizonyos rákfajták aminél vannak apro jelek!
én most járok össze vissza orvosokhoz ienek miatt!
és nagy a valoszinüsége annak h rákos vagyok!
L/16
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!