Elkaphatok valakitől úgy Hepatitis C-t hogy olyan ételbe ettem bele amelybe előzőleg már ő is beleevett?
Családi dologról van szó,és konkrétan egy somlói galuskáról amelyről nem tudtam hogy azért kisebb adag a többinél mert az apukám,aki a hepatitis-es korábban már elkezdte megenni,csak félbe hagyta.
És még kanalat sem cseréltem :(
A fertőzés terjedése
A hepatitisz C vírus vér, vérkészítmények útján, valamint fertőzött vérrel szennyezett tűvel terjed. A vérkészítményeket ma már szigorúan ellenőrzik erre a vírusra is, továbbá az egyszerhasználatos eszközök elterjedése révén a kórházi fertőzések valószínűsége elenyészően kicsi. Az apró bőrsérüléseken bejutó, parányi mennyiségű vér is fertőzést tud okozni. Fennállhat a fertőzés veszélye tetoválás, akupunktúra vagy testékszer felhelyezésekor. A szexuális úton történő fertőződés valószínűsége kicsi. A vírust hordozó anya nem veszélyezteti újszülöttjét, ilyen eredetű megbetegedést eddig nem észleltek. Igen veszélyeztetettek az intravénás droghasználók.
Igen,tudom hogy elsősorban vérrel terjed de én már olvastam olyat is hogy nyállal is,ezért kérdezem :(
Vagy az már egy idejét múlt szemlélet?
A hepatitis C vírus szexuális úton terjedhet, csak sokkal kevésbé, mint a hepatitis B.
De itt nem erről van szó, hanem enterális (szájon keresztül történő) útról. Ha került is volna hepatitis C vírus a somlói galuskára vagy a kanálra valahogy, a gyomorsav tönkretenné. A HCV (hepatitis C vírus) NEM terjed élelmiszerrel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!