Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Miért írnak fel antibiotikumot...

Miért írnak fel antibiotikumot orvosok vírusos fertőzésekre?

Figyelt kérdés
Nagyon sok orvos ír fel, antibiotikumot, akkor mikor egyértelműen vírusos fertőzésről van szó. Én múltkor egy vírusos kötőhártya gyulladásra kaptam antibiotikumos cseppeket szemész orvostól. De rengetek orvos követi ezt a helytelen magatartásformát. Van infektológus ismerősöm, aki teljesen kivan ettől. Infektológiai gyakorlatban, még egyes bakteriális fertőzésekre sem adnak antibiotikumot (pl campylobacter fertőzések)
2014. szept. 27. 10:23
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Igen, de sokan azért adják, mert nagy az esély a bakteriális felülfertőződésre. Így megelőzik a felülfertőződést, nyilván ez sok esetben felesleges, és nagy rezisztenciához vezethet. Szerintem sokszor nincs idő és kapacitás arra, hogy az embereket visszahívogassák figyelni, hogy rosszabbodik-e az állapot, ezért felírják a szert, és mossák kezeiket.
2014. szept. 27. 10:31
 2/7 A kérdező kommentje:

1.

Erre már rég van egy állásfoglalás a szakmától.

A bakteriális felülfertőzések esélye megvan, de jóval károsabb az indokolatlan antibiotikum fogyasztás, mint a felülfertőzések szövődményeinek káros hatásának aránya.

2014. szept. 27. 10:41
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Kell a gyógyszerfogyás, hiszen jól meg kell felelnie az orvosnak a kijáró gyógyszergyári képviselőnek.

Az emberek nagy többsége, ha nem kap gyógyszert a bajára,már elhíreszteli, hogy nem kezelték a betegségét. Az orvosok nagy többsége pedig nem foglalkozik a feleslegesen adott antibogyók későbbi hatásával. Legalább biztos vevőket kapnak a legyengült immunrendszerű emberek képében a gyógyszergyártók, vitamin gyártók, stb.

2014. szept. 27. 10:49
 4/7 anonim ***** válasza:

Mert sok doki pénzt/jutalékot/ajándékot/vacsorát/utazást...stb kap a gyógyszergyártó cégtől, ha felírja a termékeiket. Ezért jár annyi doki Thaiföldre "konfenernciára". A gyógyszercégek megszervezik, és ők a meghívottak. Ezekkel a kiadásokkal is többet keresnek, mintha nem hülyítenék a dokikat.

Mondjuk ez inkább külföldre jellemző, de valamennyire itt is így van. Pl. édesapám vendéglátós és sokszor szerveztek hozzájuk ilyen cégek mindenféle ebédmeghívással összekötött agymosást orvosoknak.

Aztán szakmailag meg megindokolják a felülfertőződéssel, de ez csak a rizsa, nyilvánvaló.

Egyébként nálunk rendes a házidoki. Akárhányszor lementem influenzával, sosem adott semmi gyógyszert, csak kiírt, hogy pihenjek, maradjak otthon, és igyak sok teát. :-)

Szóval szerencsére már nem mindenki ilyen.

2014. szept. 27. 10:54
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

A kötőhártya-gyulladás egy kicsit más tészta, mint a felsőlégúti fertőzések.

Magam részéről nem szeretem az ész nélküli antibiotikum felírogatásokat, de az orvosok egy része reflexből felírja, mert ostoba, a másik része meg fél a következményektől. Egy vírusos felsőlégúti gyulladás pl. gyereknél pillanatok alatt rajta van a középfülön, majd bakteriálisan felülfertőződik, két nap múlva pedig vadászkutya pózban meredezik az intenzíven a kis agyhártyagyulladásával. Ezt melyik orvos vállalja be a megélhetési zugügyvédek közt...? Elárulom, egyik sem.

Ettől függetlenül nagyon sok a felesleges kör az egészségügyben, infektológián olyanokat láttam, hogy elképesztő, egy egyszerű vérkép alapján diagnosztizálható betegséget a háziorvos elküldi infektre, miközben a betegnek rég sebészeti ellátásra van szüksége, aztán mehetne isten hírével. Helyette kétszer annyi idejig gyógyul, nyolcszor annyi pénzért. Még az is lehet, hogy valami komolyabbat összeszed közben.

Konklúzió: sok a felesleges antibiotikum, de hála a szénné perelt orvostársadalomnak, manapság teljes test CT-t, nagylabort és végbéltükrözést kell kérni két tüsszögés esetén is, mert a "szomorú" rokonság egyből ráborítja az asztalt néhány millióért bármelyik orvosra.

2014. szept. 27. 11:18
 6/7 anonim ***** válasza:

4-es vagyok.

Igen, 5-ösnek is igaza van. Ma már mindenki rettegésből végzi a munkáját, nem szívből.

Olyanokért is felelősségre vonnak embereket, amikért teljesen ésszerűtlen.

2014. szept. 27. 11:42
 7/7 anonim ***** válasza:
Vírus ellen: vírus ellenes gyógynövényeket kell szedni, pl. Forever Echinacea, Propolisz, Aloe vera-és ezek hatnak:)
2014. szept. 27. 13:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!