Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Van a veszettseg elleni...

Van a veszettseg elleni oltasnak (amit harapas utan kapsz) valami mellekhatasa?

Figyelt kérdés
2009. nov. 14. 11:01
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
46%
Én nem 5 oltást kaptam, hanem 14-et! bizonyítani is tudom, mert minden oltást felvezettek egy lapra, amit vinnem kellett a háziorvoshoz. Mellékhatása nem volt. Én vállba kaptam, egyszer egyikbe, másszor másikba. De van aki hasba kapja mindet.
2009. nov. 14. 11:54
 12/12 anonim ***** válasza:

Oda adják ahová kéred, de amúgy az újabbakat vállba adják. És már régesrég csak a modernebbet használják, aminek nem igen van mellékhatása bőrön piros kiütésen kívül, ami elmúlik, vagyis nem sokkal nagyobb mint bármelyik másiknak, és hát mivel halálos betegség, már lehet adni biztos, ami biztos alapon is. Régebben úgy 30-40 éve még valóban adták hasfalba is, ill. a dédnagymamáék korában még kevésbé volt biztonságos, mert igen fájdalmas volt és sok mellékhatással, de ha kell akkor kell ugye a veszettségnél minden jobb, és 1949 óta már 100% biztosan kivédhető, ha beoltják az embert, azóta nem volt az országban olyan ember, aki annak ellenére, hogy beadták neki a teljes oltássorozatot megbetegedett veszettséggel. Előtte megesett bár nagy részben azért, mert későn kezdték el oltani, esetleg már akkor mikor jöttek a tünetek, amit még nem is hittek annak.

Az egyébként mára se sokat változott, ha megjelennek a tünetek, ill. elérte az agyat a vírus akkor már kb. nulla az esély. ÉS a tünetek csak 1-2 nappal azután jönnek, miután elérte az agyat a vírus. Ameddig ez nem történik meg addig el lehet az oltást kezdeni ha sok idő telt el a harapás óta akkor eleve 2 adagot adnak elsőre.

A sorozat ugyanis, egy gyengített vírus minden oltásnál egy kicsit erősebb, hogy a szervezet észrevegye mi támadja és felkészüljön ellenanyag termeléssel. Normál esetben mivel az idegpályán megy a vírus nem tud, mert ott az immunrendszer nem látja ezért kell a vérbe is oltással küldeni gyengítettet, ezt felismeri és elkezd ellenanyagot termelni rá, amivel írthatja így mire az éles vírus beér az agyba már felkészülten várja és esélye se lesz.

Annyi változott 2005 óta, hogy már van 5 vagy 6 ember, aki túlélte a veszettséget a tünetek megjelenése után is oltás nélkül, van egy eljárás, amivel van némi esély, mesterséges kómába helyezik az embert és kapja a gyógyszereket meg az antitesteket meg még sok mást, mesterséges kómával az agy kikapcsolásával időt lehet nyerni hátha képes legyőzni a vírust a szervezet, nem túl hatékony módszer, 10-20% közötti csak, de nincs vele vesztenivaló, az első túlélő sem jött rendbe teljesen a többiek sem valószínű, az első túlélőről egy amerikai gimnazista lányról volt riportfilm a neten valahol, évekig tartott mire felépült majdnem egészen, beszélni ,járni, kb. mindent újra kellett tanulnia.

2018. jan. 19. 12:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!