Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Veszettség terjed szexuális...

Veszettség terjed szexuális úton is?

Figyelt kérdés
A párom összetűzésbe keveredett egy kóbor cicával. Elment dokihoz kap 5 féle oltást. Utánaolvastunk a neten, itt ezt ott meg amazt írják. De, ha fertőz így is akkor meddig nem lehet szeretkezni?

2013. szept. 30. 09:59
 1/8 anonim ***** válasza:
Nagyon kicsi a lehetősége, hogy veszettséget kapott volna a férjed. Az oltássorozatot a "jobb megelőzni" elv miatt kapja. Nyugodtan szexelhettek :))
2013. szept. 30. 10:05
 2/8 anonim ***** válasza:
Csak aztán nehogy átharapja a torkod habzó szájjal közben... De én szóltam.
2013. szept. 30. 10:27
 3/8 A kérdező kommentje:
Nagyon vicces, de most ha itt ezt írják, ott meg amazt akkor hogyan döntse el az ember? Főleg azt, hogy meddig?
2013. szept. 30. 11:08
 4/8 anonim ***** válasza:
Mi lenne,ha megkérdeznétek a dokitól, aki beadja az oltásokat? Nyállal terjed különben, többnyire a fertőzött állat harapása útján, de őszintén nem tudom, hogy ha csókolóztok, az veszélyes-e. És szerinted tudja itt akárki? Kérdezzétek meg az orvost.
2013. szept. 30. 11:14
 5/8 anonim ***** válasza:

Ha a párod veszett lenne már haldokolna. A veszettség lassan terjed az idegeken keresztül. Ha azonnal elkezdik kezelni nem hinném, hogy fertőzhetne.

A fertőzőképesség már a tüneteket megelőzően tíz napon belül, és a betegség teljes időtartama alatt fennáll, a vírus főként a nyálban mutatható ki. Emberről emberre terjedhet, de ez megakadályozható, ezért gyakorlati jelentősége nincs.

A lappangási idő 10 naptól 7 évig (!) terjedhet, de leggyakrabban 3-7 hét, attól függően, hogy mennyire volt erős a fertőzés, és a marás mennyire közel történt az agyhoz. A betegség lefolyásában 3 szakaszt különítünk el:

inkubációs idő: a vírus a sebben, a seb körüli izomban hetekig-hónapokig szaporodhat, ez az idegrendszeren kívüli ("extraneurális") szakasz,

az inkubációs idő után a vírus a perifériás idegbe jut,

a vírus szétszóródása az idegek mentén, eléri a gerincvelő megfelelő szelvényét vagy az agytörzset. A magatartásváltozást az agyban a hippocampus érintettsége magyarázza. Az addig vad állat megszelídül, a háziállat, vagy a fertőzött ember "megvadul".

2013. szept. 30. 14:25
 6/8 anonim ***** válasza:
a veszettség nem terjed nemi úton!
2014. márc. 3. 21:39
 7/8 anonim ***** válasza:
Én egészségügyis vagyok, és a fertőzés nem terjed, csak sérült bőrfelületen, vagy harapás útján.
2014. márc. 3. 21:42
 8/8 anonim ***** válasza:
Addig világos, de mi van a szex közben keletkező mikrosérülésekkel?
2014. márc. 3. 22:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!