Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Ótvar esetén mennyire kell...

Ótvar esetén mennyire kell ledörzsölni a sebek felületét?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy áztatás után le kell dörzsölni a pörköt körkörös mozdulatokkal. Az ilyen keményabb darabokat le is dörzsöltem, viszont van mindegyik felületén középen ilyen fakóbb színű, puhább rsz. Az is pörknek számít, azt is le kell dörzsölni? Tehát addig, amíg a sebek teljesen felületen rózsaszínűek lesznek?

2013. júl. 10. 09:00
 1/4 A kérdező kommentje:
Mint a dokitól megtudtam, a puha, szürke rész már a gyógyuló bőr, nem kell ledörzsölni.
2013. júl. 15. 18:46
 2/4 anonim válasza:

A kezelés diszkrétebb tünetek esetén csak helyi kezelés lehet. Az első lépés a pörkök leválasztása kell, hogy legyen. Semmiképpen nem szabad lekaparni őket! A pörkök alatt található a fertőző baktériumok tömege, illetve a lekaparásuk a betegség továbbkenését eredményezi.

A pörkleválasztás kenőcsökkel, esetlegesen borogatással valósítható meg. Az így hozzáférhetővé váló hámhiányt azután fertőtlenítő ecsetelővel, gyulladáscsökkentő, hámosító kenőccsel kell bekenni, melyek többsége receptköteles. Ezen területeket - kivéve az arcot - bekötve kell tartani. Mindaddig folytatni kell a sebkezelést, amíg az utolsó pörk is le nem válik és a visszamaradó hámhiány begyógyul.

Szövődményes vagy igen súlyos esetekben antibiotikumot kell szedni a betegnek. Az ótvar a teljes sebgyógyulás után már nem fertőz, de amíg ez be nem következik, a fertőzött személy nem mehet közösségbe.

2013. júl. 17. 19:56
 3/4 A kérdező kommentje:
Kösz, hogy ezt bemásoltad a webbeteg.hu-ról, de nem válasz a kérdésemre...
2013. júl. 18. 10:54
 4/4 anonim válasza:

Ismerős a családban volt ótvaras a lábujjától a fejbúbjáig.

Kamillás gézzel tépkedték le a feláztatott sebet, olyan mélyen, hogy a pörk alatti váladék eltávolítható legyen.

Receptköteles tinktúrával átecsetelték a hegeket.

Ennyit tudok még hozzátenni. A webbeteg.hu oldalt pedig munkatárs szerkeszti, elsőkézből kaptam információt a szerkesztő tanácsára, aki szerint ez jó válasznak tűnt.

2013. aug. 18. 18:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!