![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Lehet külön is, de egyben is. Van olyan, hogy csak a köröm gombásodik be, az önmagában nem okoz lábszagot. De sok esetben a láb is begombásodik a köröm mellett. Az már igen!
Körömgombára külön gyógyszer kell, vagy gyógyszeres körömlakk, a lábgombára pedig krém(2 hétig kell legalább kenni). Ajánlott a cipőket formaldehid oldattal kifertőtleníteni. Mert a cipő visszafertőzhet. A cipőket a formalinos vattával kitöröljük, és egy zacskóba zárjuk 24 órára, utána pedig 1-2 napig szellőztetjük. Esetleg ki is mossuk.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A lábszagot nem körömgomba, hanem a vajsav baktérium okozza.
A vajsavas erjedés során a vajsavtermelő baktériumok erjesztik a cukrokat, keményítőt, tejsavat és fehérjéket. Az erjedés termékei vajsav, szén-dioxid, hidrogén és kevés butilalkohol. Az erjedés egyenlete:
C6H12O6 = C3H7COOH + 2CO2 + 2H2
A vajsavbaktériumok anaerobok, vagyis az oxigén gátolja fejlődésüket. Nagyon savérzékenyek, ezért az erjedés a képződött vajsav hatására önmagától hamarosan megszűnik, és csak akkor folytatódik, ha pl. szénsavas mész adagolásával lekötjük a termelt savat. Nem ipari méretben: amikor kilépsz a büdös tornacsukádból és lábat mosol...
A butilalkoholos erjedés okozói a vajsav-erjesztőkhöz nagyon hasonló savérzékeny baktériumok (pl. Bacillus butilicus), melyek kevés vajsav mellett főleg butilalkoholt, szén-dioxidot és hidrogént termelnek. Ez a "mixtúra" a jellegzetes illat okozója.
Még makacs esetekben sincs szükség a formaldehides kezelésre, ez ugyan hatékony, de a bőrt is károsítja.
A baktériumok savérzékenysége miatt sós - ecetes melegvíz (kb 45C°)is megteszi. 5 L vízhez fél marék konyhasót, és fél liter 20%-os ecetet adunk. A só felolvasztása után kell használni, amíg a víz ki nem hűl. Ne használjuk a boltokban kapható 50% kálisót tartalmazó u.n. "konyhasót"!
Vegyünk patikában sót, vagy kosher-boltból, ott "rendes" sót árulnak. (Ez 1 külön téma, "földközeli chemtrail", erről most annyit, hogy a tengervíz kálisótartalma fölötti értékben ez az anyag komoly méreg!)
+1 TANÁCS MINDEN KORÚ HÖLGYEKNEK (főleg sportolók, fitneszezők, stb figyelmébe (!)):
Kizárólag TISZTA kézzel nyúljanak oda, (még véletlenül sem másképp) ahol normális körülmények közt tejsav baciknak kell tenyésznie. Onnan a vajsavbacikat kiirtani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!