SOS bedagadt a lábujjam és gennyes is mert tegnap megcsípett egy méhecske, a fullánkot kivettem, mit tegyek?
Nem hiszem, hogy kiröhögnek, de ha sokat vársz, akkor lehet, hogy mérgesek lesznek, hogy minek vártál ennyit.
Mi lehet a legrosszabb? Elfertőződik, esetleg bekerül a nyirokrendszerbe, az meg viszi tovább a fertőzést... Nem tudom, nem vagyok orvos, de ha begennyesedett nem tudom mire vársz. Én már megmutattam volna egy orvosnak.
méhész vagyok,10-20-30 méhcsipés az alap dolog,de azon nagyon meglepődtem hogy gennyes.mitől lett gennyes?
egy normál méhcsipés nem okoz bajt egy egészséges szervezetnek,kivéve az allergiásoknak.allergiás reakción a szédülést,hányingert,fejfájást,légszomjat értem.
aki csak megdagad a méhcsipésre az nem tekinthető allergiásnak,mert minden méhész igy kezdi,kb 1év és párszáz méhcsipés és a megdagadásos tünet elmarad.
szóval érdekelne ez a gennyesedés hogy mitől lett,mert normál esetben a méh fullánkja szinte steril,a méhméreg hatóanyaga a hisztamin pedig baktériumölő tulajdonságú.
akkor ott a papucs meg az emlitett kidörzsölődés lesz a ludas nem a méhcsipés.bár én kezdek arra gyanakodni hogy téged nem méh vagy darázs,hanem marhabagócs vagy más néven bögöly csipett meg.kb a 80-as években anyámat csipte meg egy a hátán,és másnapra a csipés helye bedagadt,szinte betokosodott,gennyes váladék jött és paradicsompakolással múlott el neki kb 4-5 nap alatt.a paradicsomban van egy gyulladáscsökkentő hatóanyag (nagyjából ugyanaz a hatóanyag mint a krumpli termésében ami a virágok helyén nő,tehát nem a föld alatti gumóban).
és mivel a marhabagócs kedveli a marhatrágyát,istállókat hasonló steril helyeket igy ez magyarázat lehet arra hogy begyulladt,bekékült a lábad.
azért jobbulást.a bögöly vagy bagócs kb 3-szor akkora mint egy mézelőméh és kb a lódarázs méretével vetekszik,2-3cm hosszú,sötétbarna majdnem fekete,erősen zúgó hangja van.
nem elrettenteni akarok,de mint a neve is mondja marhabögöly,a szarvasmarha élősködője.részben a vérét szivja,illetve petéjét a marha hátbőrébe rakja,ott fejlődik ki,és kifúrja magát a bőrőn keresztül.ezzel nem csak az állatnak okoz kellemetlenséget,hanem később ha az a marha levágásra,és bőre ipari feldolgozásra kerül,az a bőrrész gyakorlatilag selejt,forradásos,károsodott.
szóval a tetanusz jogos volt a doki részéről.
ezért is lepődtem meg,mert jellemzően a méh fullánkja nem kerül kapcsolatba fertőző környezettel,sőt pl a propolisz révén a méhkaptár belseje majdnem 100% csiramentesnek,baktériummentesnek tekinthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!