Az autoimmun lehet életmód következménye?
Régebben erről a betegségről nem is hallottam, most meg egyre többfelé a csapból is az autoimmun betegség folyik a legkülönfélébb nyavaják okozójaként.
Ez az autoimmun valami genetikailag családban öröklődő dolog, vagy életmód függvénye, vagy mégis mi a bánat, hogy hirtelen a fél világ körülöttem azzal küszködik?
Szia, én a sajátomról tudok írni.
1,5 éve elveszítettem a látásom minden előzmény nélkül, egyik napról a másikra. Sokáig keresték az okot, hónapok múlva az ország másik végében jöttek rá, hogy autoimmun betegség. A kiváltó okot nem tudják konkrétan, de a betegség kritériumát sajnos teljesítettem, jelen vannak az antitestek a véremben.
Eddig is voltak ugyanilyen betegek mint én, de eddig azt mondták rájuk hogy sclerosis multiplex. Mármint akinek elment a látása, szinte kapásból rávágták hogy SM beteg. SM betegnél az immunrendszert erősítik. Az én betegségemnél pedig pont fordítva, gyengíteni kell az immunrendszert.
Tehát én nagyon örülök annak hogy kitalálták mi a betegségem és tudják kezelni.
A családban nálunk nincs más autoimmun beteg. Alkoholt ritkán iszom, nem dohányzom, hetente járok mozgásra. Ami biztosan nem segített nekem az a feszültség, a stressz. Illetve a terhesség idején változnak a hormonok, több orvos szerint terhesség után 1-2 hónappal jönnek ki gyakran az autoimmun betegségek. Terhesség alatt a szervezet legyengül, csökkent az immunitás. Szülés után próbál visszaállni a megszokott állapotra s időnként ez okozza a bajt.
Nem azt mondom hogy minden nő autoimmun beteg, aki szült, de tény hogy sokkal több a nő autoimmun beteg, mint a férfi. És soknál terhesség után jön elő.
De sajnos vannak gyerekek is, aki autoimmun betegek. Tehát nem tudok általánosítani én sem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!