Szoktam vért adni, és eddig nem zártak még ki, de most az alacsony hemoglobinom miatt nem vették le a vért. Mivel tudnám visszaállítani az optimális szintre?
Szia! :)
Ez azt jelenti, hogy kicsit vérszegény vagy! Ajánlatos a vasban gazdag étrend (esetleg vastabletta szedése, mint Maltofer fol, Aktiferrin - ehhez folsav is a felszívódás miatt - Ferrofolgamma).
Én egyenlőre a helyedben csak az étkezésbe vinnék "vasat"! Ez nem azt jelenti, hogy rozsdás szöget nyalogass, mint régen volt egy ilyen monda :-D
Fontos
1.) vasban gazdag ételek fogyasztása: az összes sötét színű zöldségféle, mint a spenót, a brokkoli, a cékla. Jó vasforrások a hüvelyesek is, mint a lencse, a borsófélék, a kidney-bab és a szójabab. A gabonafélék közül a köles. Az aszalt gyümölcsök is fontos vasszállítók, mint pl. a sárgabarack, a füge, a datolya, a szilva és a mazsola. Vasban gazdag a pisztácia, a napraforgómag, a tökmag és a szezámmag, a vörös szőlőlé és a vörös bogyós gyümölcslevek, mazsola, máj, húsok. napi egy pohár vörösbor, ha szereted :)
2.) C-vitaminnal együtt fogyassz vastartalmú ételeket, mert az szükséges a felszívódáshoz!
higított narancslé, vörös szőlőlé, vagy vörös bogyós gyümölcslé fogyasztása. Szeletelj paprikát a salátándba! kivi, citrusféléket, fekete ribiszkét, vagy eper!
3.)kerüld a vasfelszívódást akadályozó anyagokat!
Elsősorban a rebarbarában és a spenótban is előforduló oxálsavat lehet megemlíteni. Emiatt a spenótot valójában csak korlátozott mértékben lehet a vastartalmú élelmiszerek közé sorolni, noha évtizedeken keresztül gyermekek generációit győzködték a fogyasztásáról. A fekete teában található tein és a tejben található kálcium is kedvezőtlenül hatnak a vasfelszívódásra.
Léteznek azonban olyan vasban gazdag élelmiszerek is, melyek egyidejűleg sok C-vitamint is tartalmaznak: a brokkoli, a cékla és a vörös szőlőlé.
Ezek csak röpke példák, de lehet találni bőven! Én is vérszegény vagyok és alkalmanként szoktam beiktatni egy kéthetes vaskúrát :-D akkor mindig sok májat, brokkolit, zöldséget, céklát eszem... lehet válogatni bőséggel :)
most érik a szilva, degeszre lehet enni magad belőle :)
Kellemes vasfeltöltődést! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!