Vérvétel hogyan történik?
mert az ember sejtjei gyorsan regenerálódnak, és beforrasszák a lyukat:) kicsi vér kijön, de hamar begyógyul.
2009. júl. 17. 16:11
2/10 A kérdező kommentje:
és ha vérvételnél átszúrják az ért? az ugye nem fordulhat elő? érzik, hogy a tű már "benne van"? bocsi csak még sosem voltam
én 16 éve járok vérvételre, szóval nagy rutinom van sajnos:)
velem még sosem fordult elő hogy átszúrják:) azt érzik, ezt tanulták, hogy hova kell bökni. Az lehet esestleg hogy nem találja el rendesen a vénát, és nem jön a vér, de ez nem okoz semmi problémat. Ha nagyon béna a nővérke, akkor kicsit belilul a helye, ennyi. esetleg mész vérvételre?:)
24/L
2009. júl. 17. 16:19
4/10 A kérdező kommentje:
igen:) köszi! a véna az ugye az alkarnál lesz a könyöknél, az a vastag? csak mert olyat is olvastam hogy a kézfejből vesznek vért, :(
véna van benned mindenhol:) abban folyik a vér:) kézfejből is vesznek vért, de azt ne hagyd, mert ott jobban fáj. legalábbis nekem. nekem a karomból szoktak, pontosabban ahol hajlik, a könyököm túloldalán. nem tudom mennyire érthető:) el fogják szorítani a karod, így kevésbé is érzed majd. és megszúr, ha ügye a nővér, akkor meg sem érzed. ha nem bírod a tűt és a vért, inkább ne nézz majd oda.
2009. júl. 17. 16:28
Kb 15 másodpercig tart, teljesen kibírható mértékű fájdalom, nem kell odanézni. Fontos, hogy előző nap sokat igyál, hogy ne sűrűsödjön be a véred, akkor tudnak könnyen vért venni. Először megnézi a nővér, hog melyik karodon jobb a véna, majd egy gumicsíkot ráteker, hogy elszorítsa, fertőtlenítőt spriccel,bök és odatartja a kémcsövet. Utána 5 percig nyújtott karral rá kell szorítani a gézdarabot, addig ülj a váróban, majd óvatosan felemeled és megállapítod, hogy már el is állt a vérzés. Végül önmagaddal elégedetten távozol.
2009. júl. 17. 16:47
lényegtelen hogy nyújtott kar vagy sem.
2009. júl. 17. 16:54
vért bárhonnan vehetnek, nem csak kézfejből. tnekem a kezemen egyáltalán nem látszik a vénám, ha a nővér meg is találja, mire szúrna 'elugrik'. így a kézfejemből vettek le elég sok vért, de semmit nem éreztem.
egyszer aggódva megkérdeztem, hogyha ennyire nem látszanak a vénák, akkor terhesen honnan tudnak majd tőlem mindig annyit levenni? a nénike vicces volt, és közölte, hogy már a nyaki ütőérből is megcsinálja nekem.
na tudja mit :D
ne félj a vérvételtől, sima ügy :)
2009. júl. 17. 18:17
Nekem elég rosszak a vénáim, soka a heg így "gellert" kap a tű sok esetben.
Már Én szoktam kérni, hogy inkább vegyen kézfejből, de ott nem szeretnek, tudom, milyen, mert jó párszor onnan vettek.
Sokkal fájdalmasabb de kevesebb a macera mint vénából. Legalább is Nálam.
2009. júl. 19. 07:42
Azért nem folyik ki a vér az ember testébe, mert a vérünkben vannak úgynevezett vérlemezkék (thrombociták). Ezeknek az a dolguk, hogy ha az érfalon sérülés történik, eltömítsék a hézagot. Ezért nem vérzünk el (normális esetben). Úgyhogy ne aggódj, nem fogsz elvérezni. Egy pár percig vérzik csak a szúrás helye, amit addig nyomni kell (kb 5 percig). De ezt el fogják mondani. Kézfejből csak akkor vesznek, ha nem találnak könyökhajlatnál elég jó vénát. Mindenképp érdemes előző nap sok vizet inni és vérvétel előtt is igyál.
2009. júl. 24. 20:23
Kapcsolódó kérdések: