A barátomnak nagyon be van gyulladva a mandulája. Szinte nem is tud nyelni, mit egyen ilyenkor?
A meghűléses betegségek, torokfertőzések gyakran járnak együtt anginával, amely torokfájást okoz, elsősorban nyeléskor. Ilyenkor a garatmandulák pirossá válnak és megduzzadnak, esetleg gennyesek is lehetnek. A torokgyulladást komolyan kell venni, mert szövődményként tüszős mandulagyulladáshoz vezethet
Papsajtmályva: csészénként egy kanál papsajtot 12 órán át 6 dl hidegvízben áztatunk. Ezután felmelegítjük, leszűrjük, és elosztva három csészére, napközben elfogyasztjuk.
Tipp: ha felmelegítettük, termoszban is tárolhatjuk
Zsálya: 1 kiskanál zsályát leforrázunk 2 dl forrásban lévő vízzel, 5 perc után leszűrjük. Naponta többször gargalizáltassuk vele a kisgyermeket. (nem baj, ha egy-két kortyot lenyel belőle!) Sok kisgyermeket megmentett már a mandulaműtéttől!
Tipp: a főzet növényi maradványát ne öntsük ki, hanem tegyük vászon kendőbe, és melegen kössük a kisgyermek torkára. A borogatást meleg sállal vagy kendővel kössük át. Ez a borogatás nagyon hatásos!
Főleg gyermekek szoktak panaszkodni a garatban fellépő kellemetlen, összehúzó érzésre. A kamilla és a zsályalevél teakeveréke enyhít a panaszokon.
Zsályalevél és kamillavirág: 1 kiskanál zsályalevél és 1 kiskanál kamillavirág keverékét, leforrázzuk 2 dl forrásban lévő vízzel, 5 perc múlva leszűrjük. Még langyosan gargalizáltatunk vele, naponta többször is, így hatásos.
Kakukkfű: 1 kiskanál kakukkfüvet leforrázunk 2 dl forrásban lévő vízzel, 5 perc múlva leszűrjük. Naponta kétcsészényit itassunk a kisgyermekkel. Kicsit kesernyés íze miatt tegyünk bele mézet.
Apróbojtorján: 1 kiskanál apróbojtorján füvet, leforrázunk 2 dl forrásban lévő vízzel, fél perc múlva leszűrjük. Napi két csészével ajánlott belőle inni kortyonként.
Sürgősen menjen orvoshoz, mert azt mielőbb kezelni kell. Én is voltam így, alig bírtam nyelni, és elég hamar a kórházban kötöttem ki. Ott 1-2 nap alatt lehúzták a gyulladást.
Utána vetesse ki, mielőtt szövődményei alakulnak ki. (Ez is saját tapasztalat.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!